Sikeresen zárult hazánk második legnagyobb mezőgazdasági gazdaságszerkezeti összeírása.

Mezőgazdasági gazdaságszerkezeti összeírást hajtott végre Agrárium 2023 néven a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A július 15-én lezárult összeírás két szakaszban, elektronikusan zajlott: az adatfelvétel online felületen, illetve összeírói tableteken történt. Az összeírás országszerte mintegy 74 ezer egyéni gazdaság és 11 ezer gazdasági szervezet bevonásával történt.

Hazai élet2023. 07. 31. hétfő2023. 07. 31.

Fotó: BOROS BENCE

Sikeresen zárult hazánk második legnagyobb mezőgazdasági gazdaságszerkezeti összeírása. Fotó: BOROS BENCE

 

 

Az válaszadásra felkért gazdaságok 99 százaléka eleget tett adatszolgáltatói kötelezettségének, ebből 26 százalék élt az önálló, online kérdőívkitöltés lehetőségével, ami a mezőgazdasági összeírások történetében rekordmagas aránynak számít. A KSH 2023. szeptember közepén teszi közzé az első, előzetes adatokat. A Hivatal köszöni az összeíróknak és az adatszolgáltatóknak az együttműködést.

 

 

Az adatgyűjtés célja volt, hogy nyomon kövesse a mezőgazdaság szerkezetében bekövetkezett változásokat, illetve pontos és hiteles adatokkal szolgáljon a hazai gazdaságirányítás, az EU és a gazdálkodók számára. Mindehhez nagyban hozzájárultak a gazdálkodók a részvételükkel és a pontos adatszolgáltatással.

 

 

Az összeírók az ország 941 településén keresték fel azokat az egyéni gazdaságokat, amelyek a megadott határidőig nem éltek az online kitöltés lehetőségével. – Két szakaszban zajlott az adatszolgáltatás – mondta el Tóth Péter, az Agrárium 2023 projektvezetője. – Az online önkitöltésre 2023. május 15. és 31. között volt lehetősége az érintetteknek. Aztán június 1-én elindult az az 515 összeíró, akik július 15-ig tableten rögzítették a kérdésekre adott válaszokat – tudtuk meg.

 

 

A kijelölt gazdaságok mindössze 0,7 százaléka esetében nem sikerült a kapcsolatfelvétel, és a válaszmegtagadás aránya is rendkívül alacsony, csupán 0,3 százalék volt. A projektvezető kiemelte: – A válaszadók felismerték, hogy az adatgyűjtés a gazdálkodók érdekeit szolgálja. A végleges adatokat többek között a hazai és uniós döntéshozók használják majd, ezek alapján születhetnek a gazdák jövőjét érintő döntések, törvények és rendeletek, valamint támogatási formákat is kialakíthatnak ezek figyelembevételével. A gazdálkodók saját döntéseit is segíthetik a statisztikai adatok, hiszen segítségükkel átláthatják, hol tartanak ők a magyar mezőgazdaságon belül. Naprakész, pontos információk nélkül nem születhetnek jó döntések.

 

 

A teljeskörűen digitalizált adatfelvétel miatt csökkentek az adatszolgáltatói és az adatfelvételi terhek, valamint az eredményközlés is gyorsabb lesz. Az online beérkező kérdőívek és az összeírók által rögzített adatok ellenőrzése folyamat. Több millió adatról van szó, ezeknek az ellenőrzése, validálása, adminisztratív forrásokkal való összevetése jelenleg is zajlik.

 

 

Az adatgyűjtés kiterjedt a földhasználat művelési ágak szerinti jellemzőire, az állatállományra, a munkaerőre és a generációváltásra. Idén kiegészült a kérdőív, így megkérdezték a gazdálkodókat az öntözésről, a talajművelési módszerekről, a mezőgazdasági gépekről és berendezésekről, valamint a gyümölcsösültetvényekről is. – Az első és legfontosabb adat az lesz, hogy hogyan alakul a gazdálkodók száma – mondta Tóth Péter, majd hozzátette: – Az elmúlt évtizedekben az állattartó gazdaságok száma folyamatosan csökkent. A növénytermesztőkre ez kevésbé jellemző, mert az európai uniós szakpolitika elsősorban őket támogatja. Magyarországon 241 ezer gazdaság volt 2020-ban. Az Agrárium 2023 adataiból hamarosan kiderül, hogy mennyi működik 2023-ban – fejtette ki a projektvezető.

 

 

A gazdaságszerkezeti összeírás révén látható lesz az is, hogy a bérelt földterületeket melyik korosztály használta leginkább, hogy az egyes művelési ágak területében, használatában, szerkezetében milyen változások történtek, de választ kapunk a az öntözéssel, öntözhetőséggel kapcsolatos kérdésekre is, illetve a mezőgazdasági gépállomány kapcsán is aktuális és részletes adatok állnak majd rendelkezésre.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek