Vizit Bács - Kiskunban

A köztársasági elnök vármegyei látogatásainak hetedik helyszíne Bács-Kiskun volt. Az államfő két és fél napot töltött az elmúlt héten az ország legnagyobb vármegyéjében, amelyhez családi kötődése is van, így, ahogyan fogalmazott, otthon érezte magát.

Hazai életTapodi Kálmán/Petőfi Népe2023. 12. 02. szombat2023. 12. 02.

Fotó: Pozsgai Ákos, Petőfi Népe, Baon.hu

Vizit Bács - Kiskunban Fotó: Pozsgai Ákos, Petőfi Népe, Baon.hu

Novák Katalin a pénteki napját sportosan kezdte, hiszen reggel Kecskeméten együtt edzett a Mercedes Kosárlabda Akadémia U12-es leány és U18-as fiú csapatával. A magyar férfi kosárlabda-válogatott volt szövetségi kapitánya, Iv­ko­vics Sztojan és felesége irányította foglalkozás után Kiskőrösön, a vármegye közgyűlésén vett részt az államfő. Novák Katalin köszöntőjében elmondta, hogy államfőként elő­­ször vesz részt egy vármegye köz­­gyűlésén. Hozzátette: a vármegye-látogatások alkalmával köztársasági elnöki, hivatali teendőit is ellátja, jelképesen a „Sándor-palotát is kihelyezi”, ami azt jelenti, hogy a csütörtökön aláírt tizenkét törvény államfői szignója mellett Kecskemét neve szerepel majd a Magyar Közlönyben.

 


– Két és fél napot töltök most Bács-Kiskun vármegyében. Szá­mom­ra is kihívást jelent az, hogy az ország legnagyobb kiterjedésű vármegyéjében ennyi idő alatt eljussak azon települések töredékére, ahová szeretnék. Azonban ezek a találkozások is lehetőséget biztosítanak számomra, hogy tájékozódjak az itt élők legfontosabb problémáiról, kihívásairól, lehetőségeiről. Kiemelt témája a közgyűlésnek a határhelyzet, így kíváncsian várom a beszámolót a déli határról, ugyanis nagyon sokak számára, akik távolabb élnek, a migráció jelentette valóság maximum csak a televízió képernyőjén keresztül jelenik meg. Sokan gondolják azt, hogy ez egy olyan eltúlzott jelenség, mellyel nem szembesülnek azok az emberek, akik itt élnek. Márpedig ők pontosan tudják azt, hogy az illegális, tömeges bevándorlás okozta kihívások ma már a mindennapokat is érintik. Így komoly kihívást jelentenek a rendvédelemben, határőrizetben. Ma­gyar­ország számára kihívás az, hogy megőrizzük hazánkat egy biztonságos országnak, ezért különösen figyelnünk kell külső határaink védelmére – mondta el Novák Katalin.
A köztársasági elnök a vármegyéhez kötődő személyes szálakról is beszélt. Édesapja ugyanis Baján, édesanyja pedig Kecskeméten született, s mint fogalmazott, személyében erősíteni kívánja a két város vármegyén belüli kapcsolatát. Nagyszülei pedig évtizedeken keresztül tanítottak Ágasegyházán, ahol gyerekkorában a nyarait töltötte, így közel áll szívéhez a tanyavilág is.
– Azt kívánom, hogy a munkájukon keresztül továbbra is igazolják azt, hogy egy vármegyei közgyűlésnek mekkora szerepe van az itt élők életének az alakításában, hiszen nem Budapestről fogják megmondani azt, hogyan éljenek azok, akik ide születtek, és milyen kereteket határozzanak meg maguk számára, hanem azt önök formálják nagyon nagy mértékben – hangsúlyozta a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés előtt a köztársasági elnök.
A 174,4 kilométer hosszú szerb–magyar határszakasz jelentős részét, 112,7 kilométeres szakaszt a vármegyei rendőr-főkapitányság őrzi. Gulyás Zsolt dandártábornok, a vármegye rendőrfőkapitánya beszámolója során a többi között elmondta, hogy a rendészeti szervek a vármegyében idén csaknem 4000 illegális bevándorlót tartóztattak fel. A migránsok idén eddig több mint húsz alkalommal támadtak járőrökre, valamint a határzárat és a kamerarendszert is többször megrongálták. Mint elhangzott: a rendőrségre évek óta nagy terhet ró a migráció, és az illegálisan érkezők „folyamatosan tesztelik a figyelmet”.

Vállalkozásokat és nagycsaládosokat is meglátogatott az államfő. Meseautóval indult az államfő Bács-Kiskunban tett látogatása, aki a Katona József Nemzeti Színház musicaljén egy kicsit kikapcsolódhatott. Csütörtökön reggel a kecskeméti városházán a város- és a vármegyevezetővel tanácskozott Novák Katalin, aki ellátogatott az Univer Zrt. hetényegyházi üzemébe, és édesanyja egykori alma materébe, a Katona József Gimnáziumba. A Kecskemét Filmstúdió vendégeként az animáció világába is bepillanthatott Novák Katalin, aki Kiskunhalason ott volt a kadétok fogadalomtételén. A cigány nemzetiség vezetőivel és halasi nőkkel is találkozott az államfő, aki Tiszaalpáron egy ötgyermekes családhoz látogatott. Mint közösségi oldalán írta: „Bács-Kiskun vármegyében is azt tapasztaltam, hogy a családok adják az erőt. Személyesen szerettem volna gratulálni a Polgár családnak az újszülött érkezéséhez. A szűkösségben is lehet sokat adni, ahogy ez az édesanya és édesapa is teszi. Biztonságot, odafigyelést, emberséget. Jó volt köztük lenni, a kicsi ház tele volt gyerekekkel és szeretettel.”


A napirendi pontot követően Novák Katalin Domonyi László, Kiskőrös polgármestere és Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője kíséretében átsétált a városházával átellenben lévő főtéri Petőfi-szülőházhoz és -emlékmúzeumhoz. Az államfő az út során több helybélivel is szót váltott, külön örömmel üdvözölte a kisgyermekeseket. Petőfi szülőházában a következőket jegyezte az emlékkönyvbe Novák Katalin: „Talán nincs magyar, ki ne ismerné Petőfi Sándor nevét és költeményeit. Egy közösség sokat árul el magáról azzal, hogyan őrzi, ápolja, gyarapítja örökségét, hogy tiszteli nagyjait. Kiskőrös ebben a tekintetben is jelesre vizsgázott. Köszönöm a magyarok nevében, hogy nem hagyják kihunyni a Petőfi Sándor által gyújtott világot.”
A köztársasági elnök és kísérete ezt követően az evangélikus templomhoz sétált, ahol Arató J. Lóránd igazgató-lelkész megmutatta a ­korabeli egyházi anyakönyvet, amelynek tanúsága szerint 1823. január 1-jén ott keresztelték meg Alexander Petrovicsot. Domonyi László polgármester ott mondott köszönetet az államfő kiskőrösi látogatásáért, aminek emléket állítva átadta részére a város arany emlékveretét.
Az államfő ezután Bajára utazott, ahol szegediként megkóstolta a méltán híres bajai halászlevet, majd találkozott a Nagycsaládosok Országos Egyesülete most megalakult helyi szervezetének tagjaival.

 

 


Bács-Kiskunban határszemlét is tartott Novák Katalin, aki Bácsszentgyörgyön járt a határőrzőknél. – Szeretnék is köszönetet mondani mindenkinek, aki a szerb–magyar határ mentén szolgálatot teljesít, mert ők garantálják, hogy a magyar emberek biztonságban alhassanak − fogalmazott Novák Katalin, akinek a vármegyei látogatása elnöki díszvacsorával zárult Kiskőrösön. Az államfő az összejövetelen személyesen adta át a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést Szilágyiné Szinger Ibolya, az Eötvös József Főiskola rektora részére.
 

 

Ezek is érdekelhetnek