A bűvészek is kedvelték

A Magyar pávagalamb kitenyésztése Parthay Géza (1861-1914) nevéhez fűződik. A neves zoológus a fajta kialakításához az 1890-es évek angol pávagalambját, skót pávagalambját és indiai pávagalambját használta fel.

Házunk tájaCsászár Jenő2004. 06. 25. péntek2004. 06. 25.
A bűvészek is kedvelték


A tudós a Szárnyasaink című állattenyésztési szaklapjában, melyet sok éven át szerkesztett, rendszeresen beszámolt hazai és külföldi olvasóinak a fajta kialakításáról.
{p}Parthay Géza a világon elsőként alkotta meg a modern pávagalambtípust. A kecses, finom szerkezetű test, az emelt mellhordozás csak a korabeli skót pávagalamb előnyös jellemzői voltak, miközben gyenge minőségű, kis átmérőjű, túl frizurázott faroktányérral rendelkezett. Az angol pávagalamb ekkoriban - a skóttal ellentétben - nagy testű, alacsony mellhordozású volt, de tetszetős, hosszú, széles tollakból álló farkat viselt. A korabeli indiai pávagalambok lábtollas változatától örökölhette a Magyar pávagalamb a tollas lábat. Az enyhén rövid lábon a sűrű, apró tollak kis talpat képeznek. Az apró testű skót pávagalambtól - melynek főként fehér színű változata létezett - kapta a magasra emelt mell és kecsesen hátrahajló nyak formáját. A terebélyes faroktányér az angol pávagalamb előnye volt, melyet Parthay Géza nagy hozzáértéssel örökített át a Magyar pávagalambba.
Így jött létre a mai pávagalambtípus, amely még ráadásul csinos lábtollazattal is rendelkezik. Teste kicsi, tojásdad alakú. Emelt mellű, függőleges faroktányérral rendelkező, tollas lábú galamb, amelynek számos színváltozata ismert. Szapora fajta, nagyon jól neveli a fiókáit. Van olyan tenyésztőtársam, aki évek óta dajkagalambként is tarja ezt az értékes magyar galambfajtát. Nagy biztonsággal neveli ugyanis a lustább vagy alkatilag tehetetlen fajtához tartozó galambok fiókáit. Repülőképességüket nem vesztették el, nem okoz nekik gondot a felrepülés alacsonyabb háztetőre. Mégis elsősorban dróthálós volier biztonságában ajánlott a tartásuk.
A fajta egyre növekvő tábora nagyon büszke a galambjaira. Nagyobb kiállításokon, ahol szerepel ez a fajta, nagy érdeklődés övezi. A Magyar pávagalamb büszke tartása, nemes vonalai, feszes, sima tollazata még az egyszerű szemlélődőnek is rabul ejti a tekintetét, akinek soha nem volt galambja.A fajta ismételt felkarolása sikeresnek mondható. Bárki eredményesen tarthatja, betegségekkel szemben ellenáll, szilárd a szervezete. Nagyfokú intelligenciáját, taníthatóságát bizonyítja, hogy cirkuszokban bűvészi mutatványokban szerepelt. Örömmel tölt el az érzés, hogy a hajdani bűvész unokája még napjainkban is tartja a Magyar pávagalambot.

Ezek is érdekelhetnek