Gyorsan hat a lombtrágya

A lombtrágyázás legnagyobb jelentősége abban áll, hogy a lombfelületre juttatott tápanyagok gyorsan fölszívódnak, illetve, hogy a növényt közvetlenül látják el a legfontosabb hatóanyagokkal, elemekkel. A levélzeten át ugyanis hatékonyabb a fölszívódás, mint a gyökérzet útján való tápanyagfelvétel esetén.

Házunk tájaValló László2004. 06. 04. péntek2004. 06. 04.
Gyorsan hat a lombtrágya

A hatékonyságot növeli, hogy a lombtrágya formájában kijuttatott tápanyagot nemcsak a levelek képesek fölvenni, hanem a növény teljes zöld felülete, ideszámítva a hajtások zöld szárát és a rügyeket is. Kísérletek tanúsága szerint az alma-, a szilva és az őszibarackfákon különösen előnyös hatású a lombtrágyázás.A főbb tápelemek közül a kalcium és a magnézium a legkevésbé mozgékony (ezeket nem mobil elemeknek is nevezik), ezért e tápelemek lombtrágya formájában való kijuttatása olykor kulcsfontosságú lehet. Például az almatermésűek tárolhatósága kalciumtartalmú lombtrágyával javítható a legjobban.

{p} A lombtrágyák hatóanyagai között a karbamid az egyik legismertebb, igen nagy, 46 százalékos nitrogéntartalmával különösen az erőteljes hajtásnövekedés, illetve a zöld termés növekedése idején három-négy alkalommal kijuttatva fejti ki jótékony hatását. A különböző vaskelátok a vasklorózis elleni védekezés hatóanyagaként váltak ismertté, de elterjedtek ma már a más mikroelemekkel alkotott kelátok is, mint az egyes hiánybetegségek elleni védekezés hatékony eszközei. A már említett, nehezen mozgó kalcium elegendő mennyiségű jelenléte a növényben jelentősen csökkenti a tárolás során jelentkező foltosodást, barnulást. Például az igen közismert jonatánfoltosságnak júniustól szeptemberig végzett négy-hat kezeléssel tudjuk hatásosan elejét venni. A kalciumot és magnéziumot együttesen tartalmazó lombtrágyákkal pedig a szőlőfürtök beszáradása ellen védekezhetünk (két-három kezelést alkalmazva a fürtök színesedésétől kezdve).

{p} A növény zöldfelületére kijuttatott lombtrágya fölszívódása 20-25 Celsius-fokos hőmérsékleten a legerőteljesebb. Ez alatt, illetve 25 Celsius-fok fölött is csökken a lombfelület tápanyagfelvétele. A lombtrágyát szélcsendes, esti időben a legcélszerűbb kipermetezni. Tudni kell, hogy a kijuttatott tápelemek fölszívódása, illetve beépülése a növénybe több órán, néha több napon át is eltart. Ha a permetezéseket hat-tíz órán belül eső követi, a beavatkozást meg kell ismételnünk. Elfogadott vélemény, hogy a lombtrágyák növényvédő szerekkel együtt is kijuttathatók, egyes szakvélemények szerint azonban célszerűbb külön kipermetezni őket, mert a hatóanyaguk így jobban érvényesül. Összetett lombtrágyát csak akkor használjunk, ha rossz állapotban van ültetvényünk, és az általános erőnlétén szeretnénk javítani.

Ezek is érdekelhetnek