Rákkeltő a buborék?

A szénsavas üdítőitalok fogyasztása növeli a rákos megbetegedések kockázatát - jelentették ki a rákbetegségekkel foglalkozó orvosok egy New Orleans-i konferencián.

Házunk tája2004. 06. 04. péntek2004. 06. 04.
Rákkeltő a buborék?

 A tanácskozáson több előadás hangzott el, kihangsúlyozva az egészséges táplálkozás jelentőségét, valamint az ember által elfogyasztott ételek, italok és a rák közötti összefüggést.Az egyik kutatócsoport szoros kapcsolatot talált a szénsavas üdítőitalok fogyasztásának az Egyesült Államokban az elmúlt ötven évben bekövetkezett emelkedése és a nyelőcsőrák előfordulásainak növekedése között. A kutatók tanulmányozták az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának adatbázisát.

{p} Ebből kiderült: a szén-dioxiddal dúsított italok egy főre jutó fogyasztása több mint 450 százalékkal megemelkedett: az 1946-ban jellemző átlag 49 literről az ezredfordulóra már 224 literre. Ugyanakkor az amerikai férfiak körében a nyelőcsőrákos megbetegedések száma 570 százalékkal nőtt. Az összefüggés akár véletlen is lehetne, de kimutatták a valószínűsíthető biológiai alapját is. A szénsavas ital a gyomor felpuffadását okozza, ez pedig refluxot, savas felböfögést eredményez. Ez vezet a nyelőcső megbetegedéséhez.A konferencia egy másik előadása arról a kutatásról számolt be, amely kimutatta, hogy milyen előnyökkel jár a kávé és egyéb koffeintartalmú italok fogyasztása. Közel hatezer felnőttet vizsgáltak meg, olyanokat, akiknek nagy az esélyük májbetegségre: erős italozók, hepatitiszfertőzöttek, vastúltengésben szenvedők, elhízottak. Kiderült, hogy akik több kávét ittak, azoknál kevesebb májműködési rendellenesség fordult elő.

Ezek is érdekelhetnek