Kerti naptár

Gyümölcsösben - veteményesben

Házunk tájaVeszelszky Éva2004. 08. 06. péntek2004. 08. 06.
Kerti naptár


A csonthéjas gyümölcsfákon a hónap végéig be kell fejezni a zöldmetszést és a hajtásválogatást, mivel a későbbi sebzéseknél már fokozódik az ágrákosodás veszélye, és a fák téli felkészülésében is zavar lehet. Termőkorú őszibaracknál az évenkénti zöldmetszéssel elősegíthetjük, hogy a fákon kialakuljanak a legjobb terméseket nevelő ujjnyi vastag vesszők és rajtuk a hármas-vegyes rügycsoportok. Legkedvezőbb, ha a termőágakon egyenletesen elosztva 10-15 centiméterenként hagyjuk meg a hajtásokat, a többit tőből kivágjuk. Kajszinál a termőrész gyenge ritkító metszésével megelőzhetjük a fák elöregedését, felkopaszodását, és ezzel a termés minőségének leromlását. A rendszeres hajtásválogatással megelőzhetjük azt is, hogy a későbbi években elöregedett, vastag vázágakat kelljen eltávolítani, ahol a sebzések utat nyithatnak a fertőzéseknek. Meggynél, cseresznyénél és szilvánál is ilyenkor van a legkedvezőbb ideje a beteg, felesleges és sűrűsítő hajtások eltávolításának. Bogyós gyümölcsűek szüretét követően a bokrok ritkító metszésével és a  tápanyag-utánpótlással már a következő évi termést alapozzuk meg. A bogyósok második tápanyagigényes korszaka szürettől késő őszig tart, amikor a következő évi termőrügyek kialakulnak. Az ebben az időszakban kijuttatott szerves trágyát a bokrok nagyon meghálálják.

*

A kései káposztaféléknek, zellernek és a paradicsomnak még utoljára adhatunk fejtrágyát. A hagyma már ne kapjon, mert azt már hamarosan fel lehet szedni.
A betakarított vetemények helyét a növénymaradványoktól megtisztítjuk, fellazítjuk, szükség szerint megtrágyázzuk, és elsimítva 2-3 hétig - a következő vetésig - ülepedni hagyjuk.
Nyár végétől már mindenből áttelelő fajtákat vetünk.
A hagymafélék kivételével szinte minden kultúrának jó elő- és utóveteménye a spenót. Az augusztus közepén elvetett magokból jó idő esetén már ősszel szedhetjük a leveleket, majd áttelelve a tövek tavasszal is jól teremnek. A salátamagokat önállóan is vethetjük, de ha a hónapos retek magjával keverjük, akkor a retket a levélbolhák károsításától megvédjük. Étkezési hagymát meleg ősz esetén már októberben szedhetünk, ha az áttelelő fajták magját a hónap végéig elvetjük. Az árnyékos helyeket évelő sóskával és rebarbarával jól hasznosíthatjuk. Ez utóbbinál a palánták telepítésekor a nagy helyigényt vegyük figyelembe.

Ezek is érdekelhetnek