Üzenjük

E heti témáink: a futólonc, a mezei katáng, a tapló- és a gévagomba.

Házunk tájaVeszelszky Éva2004. 08. 27. péntek2004. 08. 27.
Üzenjük


Tóth Benedek, Solymár
A futóloncok közül erősen illatos virágú a május-júniusban nyíló halványsárga jerikói lonc (Lonicera caprifolium), a június-júliusban nyíló vajszínű japán lonc (Lonicera japonica Halliana), majd a májustól szeptemberig virágzó, kívül bordó, belül krémszínű virágokat hozó Lonicera heckrottii. Mindhárom fajta a középkötött, meszes, jó táperejű talajokon fejlődik a legszebben, de gyenge talajokon is szépen díszlenek.  Mivel erős illatuk a beporzó méheket is vonzza, bogyóik a madarakat táplálják (emberi fogyasztásra azonban nem ajánlhatók!). A futóloncokat gyümölcsösök kerítésének vagy kiszáradt fáinak befuttatására is javasoljuk. Díszkertekben a támasztékokat mindhárom fajta hamar befutja, kedvező körülmények között már a telepítés évében virágozznak. A japán lonc említett fajtája az árnyékos rézsűkön talajtakaróként is javasolható. Napos helyeken az erős hajtásai a támasztékokra hat méterre is felkapaszkodnak, félörökzöld levelével a japán lonc télen is díszít.A loncok hosszan nyíló, erősen illatos, pompás virágaikkal a pannon kertek kiemelkedően értékes növényei lehetnének. Hátrányuk, hogy a virágok mézelő váladéka a vírushordozó levéltetveket is vonzza. A tetvek károsítása ellen a biokertészek tapasztalata alapján bevált enyvezett fagyűrűket ajánlhatjuk. Ehhez nem száradó ragasztóval (All-Trap egérragasztóval) bekent papírcsíkokat rügyfakadás előtt a tetvektől veszélyeztetett fák, cserjék törzsére vagy talajközeli hajtásaira rögzítenek. Ezekbe a tetvek ősanyáit szállító hangyák és a tetvek mozgó alakjai beleragadnak, ahol táplálék hiányában elpusztulnak. A biovédekezésnek ezzel a bevált módszerével egész évre a tűrésszint alá szorítható a levéltetvek károsítása.

T. J., Gyöngyös
A nálunk vadon mindenütt tömegesen előforduló, égszínkék virágú mezei katáng vagy katángkóró értékes gyógynövény. A drogot a virágzáskor gyűjtött, vékony leveles hajtásai és tőlevelei, valamint késő ősszel felszedett gyökerei adják. A virágos hajtásdrog akkor értékes, ha sok benne a levél, és vastag szárrészeket nem tartalmaz. Ehhez a növényeket minden virágzáskor visszavágjuk, így tőből gazdagon elágaznak, a tőlevelek is dúsan hajtanak. A rendszeresen kaszált mezei katáng nem dudvásodik, a virágos gyepeknek is nagy díszértékű, sokhasznú vadvirága. Drogja vértisztító, epe- és gyomorműködést segítő hatású. A virágok szirmai a vágott sebek gyógyulását segítik. A drogok gyűjtését azonban csak forgalmi utaktól távol eső területeken ajánlhatjuk!A mezei katáng mélyrehatoló karógyökerei a talajok szerkezetét és tápanyagkészletét is javítják, égszínkék virágai a hasznos rovarokat vonzzák, így a biokerteknek is értékes növénye, ezért az írtását bűnös felelőtlenségnek tartjuk!

Berneczky Lóránt, Csepel
Az idősebb gyümölcs- és díszfák törzsén vagy vastagabb ágain megtelepedő élénksárga, kezdetben puhahúsú taplógomba, a sárga gévagomba fiatalon ehető. Ennek ellenére ajánlott védekezni ellene, mert a fák korhasztását, esetenként gyors pusztulását okozhatja. A sebparazita gombától a fákat minél gyorsabban meg kell szabadítani, a sebeket kitisztítás után gondosan kezeljük gombaölő szert tartalmazó sebzáró anyaggal. A gombát természetesen minél gyorsabban meg kell semmisíteni!

Ezek is érdekelhetnek