Üzenjük

E heti témáink: a hajtatott laskagomba, valamint a gyógynövények és a gyógynövény-készítmények.

Házunk tájaVeszelszky Éva2004. 08. 20. péntek2004. 08. 20.
Üzenjük


Lehoczky Józsefné, Kaposvár
A hajtatott laskagomba táptalaja hőkezeléssel fertőtlenített és aprított szalma vagy kukoricacsutka. A gomba a fejlődése során a komposzt cellulóztartalmát bontja el, más tápanyagokat nem igényel, sőt a nitrogénnel dúsított komposztban a gomba fejlődése látványosan leáll.
Mindezek következtében a letermett laskakomposzt tápanyagokat nem tartalmaz, talajerő-utánpótlásra nem alkalmas. A laskakomposzt kötött talajok lazítására ajánlható, de csak legalább egyéves szabad téri komposztálás után. Erre azért van szükség, mert a termesztésből kivont gombakomposztban a penészgombák hirtelen felszaporodnak, és a még le nem bomlott cellulóz a bomlás során tápelemeket von el a talajból. Így, ha a frissen letermett laskakomposztot juttatjuk a talajba, akkor az kifejezetten árthat az ott termelt növényeknek. A már meglévő gombakomposztot csak úgy ajánlott felhasználni, ha előtte a zsákokból kiszórva a kert árnyékos részén komposztfölddé érlelik. A laskakomposzttal szemben a letermett csiperkekomposzt jó szerves trágya, hiszen a csiperkegomba legjobb táptalaja a komposzttá érlelt szalmás lótrágya.

Üveges József, Budapest
A gyógynövények és a gyógynövénykészítmények csak ellenőrzés után kerülhetnek forgalomba. Mint a gyógyszereknél, itt is törvény írja elő, hogy minden tételt meg kell vizsgáltatni. A vizsgálat többek között kitér a hatóanyag-tartalomra, a drogban található idegen anyagokra, nehézfém-szennyezettségre, mikrobiológiai (pl. penészgomba általi) szennyezettségre, csomagolásra, tárolás körülményeire. A vizsgálatokat végző Gyógynövény Kutató Intézet Rt. minden vizsgálatról jegyzőkönyvet vesz fel, ennek kódszámát, a GYNKI rövidítés után szereplő számot a forgalmazásra engedélyezett termékek csomagolásán kötelező feltüntetni. Sajnos számtalan üzletben árusítanak olyan termékeket, amelyeken ilyen jelzés nem szerepel, tehát nem tudhatjuk, hogy gyógyhatású termék címén mit fogyasztunk. Erre azért nagyon fontos figyelni, mert az utóbbi időben több eljárás indult a forgalmazókkal szemben, ugyanis a drogban az engedélyezett mennyiségen felül volt az idegen anyag - amely esetenként veszélyes volt az egészségre -, vagy a zacskóban más volt, mint amit a címkén feltüntettek! A drog a gyógyhatását csak teljesen zárt, aromatartó csomagolásban őrzi meg, ahol nem érheti sem fény, sem nedvesség. Legjobb a többrétegű papírzacskó, mert átlátszó fólia- vagy celofántasakban a hatóanyagok károsodnak. Olyan terméket, amelyen nem szerepel a drog és a forgalmazó neve, felhasználási javaslat és a felhasználhatóság ideje, szintén nem érdemes megvenni. Nagyon fontos a lejárat idejét is figyelni, mert egyes drogok hatása hosszabb tárolás után megváltozhat.

Ezek is érdekelhetnek