Üzenjük

Néhány szóban a körterozsdagombáról, továbbá a kölesről és a hajdináról

Házunk tája2004. 08. 06. péntek2004. 08. 06.
Üzenjük


Baguni Nándor, Pomáz
A körteleveleken jól látható, 5-10 mm nagyságú, ovális, világító narancsvörös foltok a körterozsdagomba fertőzésének jellemző tünetei. A gomba kétgazdás kórokozó: a körtefák közelében lévő borókabokrokat is megfertőzi, ahol védekezés hiányában áttelel, majd tavasszal visszafertőzi a körtefát. A gomba fertőzését a borókaágakon látható orsó alakú, felrepedő megvastagodások jelzik. A fertőzött ágakat tanácsos mielőbb levágni és megsemmisíteni, mert ennek hiányában a boróka is és a körtefa is fokozatosan továbbfertőződik.
Legjobb megelőző védekezés, ha a körtefák közelébe semmilyen borókát nem ültetünk. Mivel a gomba spórája légárammal terjed, a fertőzés a szomszéd kertből is átjöhet. Ilyenkor - lehetőség szerint - a fertőzött borókaágakat meg kell semmisíteni. Télen és a tavaszi rügypattanáskor mind a körtefákat és a lehullott lombot, mind a borókabokrokat rézszulfát tartalmú szerrel lemosó permetezésben részesítjük. Ha a körtén a fertőzés tünetei újra mutatkoznának, akkor kaptán hatóanyagú szerrel kihajtás után a fákat egérfüles állapotban, bimbós állapotban, virágzás kezdetén és sziromhullás után is ajánlatos lepermetezni.

Bánó Gizella, Karcag
A reformétkezés két újrafelfedezettje a köles és a hajdina (vagy pohánka). Ez utóbbi lisztes magja rostokban gazdag, ezért kedvezően hat a bélműködésre, a béldaganatok megelőzésére, ezen túlmenően a koleszterin és a szervezet vérzsírszintjének csökkentésére. A hajdina fehérje-összetétele miatt jó hatású egyes májbetegségekre, ásványi anyagai segítik a szívizom működését és érvédő hatásúak. Mint gyógynövényt a hajdinát hagyományosan a magas vérnyomás gyógyítására is fogyasztották. Sokoldalú gyógyhatása miatt a népi konyhákban nagyon népszerű volt, leggyakrabban kását készítettek belőle. A reformkonyhák változatos recepteket ajánlanak mind a magok, mind a hajdinaliszt felhasználására. Fontos tudni, hogy a magokat főzés előtt forró vízben átmossák, aminek hatására a fényérzékenységet okozó festékanyagok kioldódnak a maghéjból. Ezután a magokat forrásban lévő vízbe öntik és állandó keverés közben megfőzik, miközben a hajdina térfogatának háromszorosára duzzad.
A köles értékes fehérje-összetétele és könnyű emészthetősége miatt ajánlott étele a betegeknek és a növésben lévő fiataloknak. Magas kovasavtartalma erősíti, rugalmassá teszi a bőrt, a hajat és a fogakat. Főzés előtt a kölest többször átmossák hideg, folyó vízben. Ezután ötszörös mennyiségű forró vízben megfőzik. Fogyasztható párolt zöldségekkel, vágott zöldfűszerekkel vagy ízlés szerint hússal, túróval, reszelt sajttal. Beltartalmi értékeit mindkét hagyományos növény magja lisztté őrölve is megőrzi.

Ezek is érdekelhetnek