Én így csinálom

Juhász Jenő bácsalmási olvasónk írásával egy régi hagyományt szeretnénk feleleveníteni. Az Én így csinálom című rovatba várjuk kertészkedő, állattartó, barkácsoló olvasóink olyan ötleteit, amelyek náluk beváltak, és amelyeket szívesen megosztanának másokkal.

Házunk tája2004. 10. 22. péntek2004. 10. 22.
Én így csinálom


Támrendszerek minikertekben
Gyakran előfordul, hogy a kertészkedőnek csak kisebb földterület áll a rendelkezésére. Ebben az esetben célszerű minél több támrendszert építeni a nagyobb hozam elérésére. Ilyenkor zöldségnövényeinket úgy válogassuk össze, hogy egyrészt alkalmasak legyenek a futtatásra (uborka, futóbab, lugasparadicsom), másrészt árnyékkedvelők (sárgarépa) vagy korai betakarításúak (például őszi fokhagyma) legyenek.
A támrendszer alapja az oszlopos támasz. Készülhet fából, fémből (paradicsomnak, uborkának) vagy akár használaton kívüli fóliavázból is (zöldbabnak). A sorok egymás közötti távolságát az alkalmazott technológia és a gépek nagysága határozza meg. Kézi talajművelés esetén a százhúsz centiméteres mutatkozik a legjobbnak, hiszen így kedvező állományklíma alakítható ki. A tartóhuzalokra műanyag hálót feszítünk ki, vagy zsineggel alakítjuk ki a támfelületet.
Támrendszeres termesztéssel akár egyharmadával is csökkenthető a szükséges terület. Ezt legjobban az uborkával lehet érzékeltetni. Míg a sík rendszer alkalmazása esetén 120-140 cm a szükséges sortávolság, támrendszer közbeiktatásával 80 cm-re csökkenthető.
Ehhez kereszttartókkal ellátott oszlopokat helyezünk két-három méterenként a talajba, s ezekre feszítjük ki a huzalokat. Az átlagos növekedésű uborka esetén elegendő a 60-70 cm magasságú oszlop és 40 cm széles kereszttartó, míg a középerős és erős növekedésűeknél 80-100 cm-es oszlopot és 60 cm-es kereszttartókat alkalmazzunk.

Ezek is érdekelhetnek