Kerti naptár

A hagyomány szerint Szent Mihály napja (szeptember 29.) az igazi őszkezdő nap. Ekkortól már az egész országban kezdődnek a szüretek, terménybetakarítások, telepítési előkészületek. A később ültetett növények és az elvetett magvak (a gabona kivételével) már csak tavasszal kelnek és hajtanak ki.

Házunk tájaVeszelszky Éva2004. 10. 01. péntek2004. 10. 01.
Kerti naptár


Gyümölcsös
A hosszan tartó szárazság miatt a szüretet megelőző héten érdemes alaposan meglocsolni a termő fákat, a gyümölcsök így zamatosabbak, levesesebbek lesznek. A szedésérettség mellett az időjárás is hat a termés minőségére. A száraz, napos időben szedett termések illatosabbak, zamatosabbak, a tárolás alatt kevésbé romlanak. A szüret kedvező ideje a reggeli harmat felszáradása után, a délelőtti órákban van.
Tárolásra az utóérő alma, körte és szilva akkor szedésérett, ha a jellegzetes íz- és illatanyagok, valamint a termés fedőszíne már kialakultak, de a terméshéj még hamvas és a gyümölcshús szilárd. Szedés után a tárolási gyümölcsöt ajánlott néhány napig szellős, árnyas helyen "kiizzasztani", azaz ponyván szétrakva levegőztetni. A terméshéj ettől megerősödik, viaszos réteg képződik rajta, amely a gyümölcsöt védi a kiszáradástól és a romlástól.
A friss fogyasztásra szánt gyümölcsöt is éretten szedjük le! A körte húsa hamar kásásodik, ezért teljes érés előtt szedjük. A szépen színeződött alma sem maradhat sokáig a fán, mert túlérve veszít a zamatosságából. A szilvafajták közül a nagyon kedvelt Besztercei szedését azonban ne siessük el! A fán beérve sokkal édesebb és fűszeresebb ízű lesz, így készülhet belőle a legfinomabb lekvár és aszalvány.

Veteményeskert
A betakarítást a burgonyával kezdjük, mert a gumók a talaj lehűlésével egyre sérülékenyebbek lesznek. A tárolásra szánt zeller, karalábé, petrezselyemgyökér és a sárgarépa a fagyokig még növekszik, de a zsengeségéből veszít, ezért mélyhűtésre korábban, fagymentes tárolásra később szedjük. A melegigényes paprikát és padlizsánt már takarítsuk be, de a paradicsom és az uborka még maradhat a kertben, fóliával letakarva folyamatosan beérnek a termései. A tök, a cukkini és a patisszon is maradhat a töveken, hiszen a termések tároláskor hoszszabb ideig eltarthatók, ha a héjuk már kissé megkeményedett.
Október első felében még szétültethetjük a téli sarjadékhagyma, metélőhagyma, rebarbara és a tőosztással szaporítható fűszernövények töveit, elültethetjük a korábbi magvetésből származó saláta és a késői káposztafélék palántáit.
A kiürült ágyásokba vessünk zöldtrágyanövényeket, de itt is tartsuk szem előtt a vetésforgó szabályait! A keresztesvirágúak (káposztafélék, retek) kivételével majdnem minden kultúra jó elő- és utóveteménye a gyors fejlődésű, talajregeneráló hatású fehérmustár, amely október végéig vethető. A keresztesvirágúak után a facélia, a spenót és a pillangósok vetését ajánlhatjuk.

Tárolás
A termények betakarítása előtt készítsük elő a tárolási helyiséget, és a vetési tervhez hasonlóan a tárolásra is készítsünk tervet. Egyes termények közelsége rossz hatással van egymásra, így például az alma érésekor felszabaduló etiléngáz segíti a burgonya idő előtti csírázását. Ezt a kedvezőtlen hatást mérsékelhetjük, ha az almát soronként száraz szalmába, szemes gabona közé vagy többrétegű selyempapírba rétegezzük, és a tetejére is szalmát, illetve papírt terítünk. A burgonya csírázását a gumók közé szórt faszéndarabokkal is késleltethetjük.
Nagy mennyiségben a zöldségek és gyümölcsök átvehetik egymás szagát, ezért nem jó, ha közös légtérben tároljuk őket. Kisebb mennyiségek esetén azonban az íz- és zamatanyagok alakulása, valamint a tárolási betegségek mérséklése miatt is kedvező, ha a gyümölcsök közé elszórva hagymát, fokhagymát és felszeletelt tormát teszünk. Ugyanezért ajánlható, hogy az illatos gyógyfüvek (kakukkfű, borsika, borsmenta) betegségektől mentes hajtásait minél bővebben szórjuk a termések közé.

Ezek is érdekelhetnek