Amarántos finomságok

Jobb helyeken a tanácskozások szünetében étellel, itallal kínálják a hallgatóságot. Így történt ez az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetben (OÉTI) is, ahol amarántkrémlevest és csokis amarántszeletet meg egyéb finomságokat raktak az asztalra.

Házunk tájaPethes József2004. 11. 19. péntek2004. 11. 19.
Amarántos finomságok


Érdekes módon senki sem idegenkedett a ritkaságszámba menő ételektől. A hagyományos pogácsákból, szendvicsekből alig fogyott valamicske, az amarántos étkeket pedig elkapkodták. Ennek titka, hogy azok finomak voltak, és a hallgatóság azt is tudta, mit eszik.
Szőcs Zoltán, a Közép-európai Egyetem kutatója elmondta, hogy az amarántot már öt-hatezer évvel ezelőtt is fogyasztották, a kukorica mellett ez volt a fő táplálékforrás Dél- és Közép-Amerikában. Behozták Európába, így hozzánk is, de eredeti haszna feledésbe merült. A középkori főúri kertekben hamarosan divatba jöttek tarka változatai, de csak a színpompás dísznövényt látták benne. A falusi kertekben nálunk is megtalálhatók ezek a növények, bár már nem tartoznak az előkelő virágok közé. Akárcsak Európában, hazánkban is kevesen tudják, milyen kincs ez a növény.
Az amarántra a hetvenes években figyeltek fel az Egyesült Államokban, elkezdték nemesíteni, termeszteni, és ma már sokféle ételt készítenek magjából. Hazánkban 1985-ben fogtak hozzá ismét a honosításához, Szőcs Zoltán több száz fajta felhasználásával nemesítette ki a hazaiakat. Közülük az első, amely az Edit nevet kapta, 1994-ben kapott állami elismerést, azóta is ezt termesztik a legnagyobb területen. A növény nagy előnye, hogy szívós, jól bírja a szárazságot, mert erős a gyökérzete. Szereti a meleget, kevés tápanyaggal is beéri, és vegyszer nélkül termeszthető.
{p}
Azt mondják róla, hogy különleges gabona, holott rendszertanilag nem is gabona. Az álgabona közeli rokona a szőrös disznóparéj, csakhogy annál jóval értékesebb. A mákénál is apróbb magja jól őrölhető, és rengeteg olyan tápanyagot tartalmaz, amely jótékonyan hat az egészségre. Táplálkozás-élettani hatását a NASA-kutatók annyira jónak találták, hogy javasolták beépítését az űrhajósok étrendjébe. A mag 13-18 százalék fehérjét tartalmaz, tele nélkülözhetetlen aminosavakkal. Gazdag ásványi anyagokban: a búzalisztnél ötször több vasat, hétszer több kalciumot, négyszer több cinket rejt magában.
Az amarántliszt, a -pehely, a pattogatott és extrudált termékek mind az egészséges táplálkozás kellékei. Főleg csecsemőknek, időseknek, sportolóknak ajánlják, és terápiaként beilleszthető diétás étrendekbe, például cukorbetegség esetén. Úgy, ahogy a többi teljes őrlésű gabona fogyasztásával, ezzel is csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a magas vérnyomás kialakulása - jegyezte meg Zajkás Gábor, az OÉTI igazgatóhelyettese és főorvosa. A teljes értékű gabonák rendszeres fogyasztása szerepet játszik a daganatos betegségek (vastagbél-, végbél-, hasnyálmirigy-, mellrák) kialakulásának megelőzésében, és könnyebben elkerülhető általa az elhízás is.
Aki kedvet kapott az egészséges táplálkozáshoz, meg is valósíthatja, hiszen már sokféle amaránttermék kapható. A darált pattogatott amarántból például krémleves főzhető vöröshagyma, vaj, tejszín, bors, szerecsendió, reszelt sajt, metélőhagyma hozzáadásával. A pattogatott amaránt a zsemlemorzsát is helyettesítheti, borssal, pirospaprikával, majoránnával megbolondítva, a rántani való húst ebbe forgatják bele a tojás után. Főzhetünk kását is belőle, fokhagyma, vöröshagyma, paradicsom, szójaszósz segítségével vagy palacsintát, kiváltva a búzaliszt felét. A csokis amarántszelet pedig olyan sütemény, amelyben nincs búzaliszt, csak margarin, cukor, kakaó, sovány tejpor, mazsola, rum, vaníliás cukor és természetesen pattogatott amaránt. És nagyon finom!

Ezek is érdekelhetnek