Új vírus az ólakban

A Szabad Föld október 8-i számában a Nincs válság a sertéspiacon című cikkben olvashattunk egy olyan sertésbetegségről, amelyet - noha évek óta ismert - csak kevesen azonosítanak.A PRRS a sertés szaporodási és légzőszervi tünetegyüttesének angol betűszava (Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome).

Házunk tájaDr. Böő István2004. 11. 05. péntek2004. 11. 05.
Új vírus az ólakban


Szaporodási rendellenességekkel (ivarzási zavarokkal, magzatkárosodással, vetéléssel, koraelléssel és légzőszervi tünetekkel járó fertőző betegség, melynek kórokozója vírus.Európában elsőként 1990-ben, Németországban észlelték, gyors terjedésére jellemző, hogy ma már a Távol-Keleten is azonosították. Elsősorban a nagy sertésállományú országokban fordul elő. Érdekes módon a fejlett sertéstenyésztéssel, komolyabb szakmai háttérrel rendelkező térségekben gyakoribb. A veszteségek a magas színvonalú, jó tartástechnológiájú szakosított telepeken nagyobbak, nyilván azért is, mert ezeken a környezet és a szervezet kölcsönhatásai miatt kényes az immunbiológiai állapot.
Az unió országaiban nagymértékben elterjedt a vírus. Nálunk először az 1990-es évek elején, a Dunántúlon mutatták ki külföldről származó állományokban. Az utóbbi évek esetei azonban inkább Kelet-Magyarországhoz kötődnek, de a magyar sertésállomány fertőzöttsége egyelőre jóval kisebb más uniós országokénál. Ugyanakkor a fertőzött állományok között vannak több ezer kocások is, tehát nem biztos, hogy a kisebb arányszám sokkal kisebb állatlétszámot fed.
A betegség behurcolásában a fertőzött, tehát már vírushordozó, de még tünetmentes vagy a betegségen átesett, vírushordozó sertések szerepe elsődleges. A fertőzött állat a kórokozót váladékaival (orrváladék, vizelet, ondó, bélsár) is üríti, de a fertőzés azonban leggyakrabban levegő útján, belégzéssel és termékenyítéskor, az ondóval terjed.
Pár napos lappangási idő után a tünetek az állat életkorától, a vírus erősségétől függően igen változatosak lehetnek. Olykor az állat tünetmentesen vészeli át a betegséget. Némelyik sertéstelepen a betegség jelenlétére semmiféle tünet nem utalt mindaddig, amíg egy korábban Magyarországon szintén ismeretlen vírus, a cirkovírus meg nem jelent az állományban. A betegség kártétele ilyen helyeken a legnagyobb.A betegség kimutatásának, az ellene való védekezésnek, a megelőzésnek még számos kérdése megválaszolatlan.

Ezek is érdekelhetnek