Tél a madárfogadóban

A hideg téli napok jó alkalmat adnak arra, hogy viszonozzuk kerti madaraink ingyenes nyári rovargyűjtő szolgálatát. Amikor pedig vastag hópaplan is borítja a földeket, különösen rá vannak utalva gondoskodásunkra, hiszen a hó elfedi a táplálék nagy részét.

Házunk tájaValló László2004. 12. 24. péntek2004. 12. 24.
Tél a madárfogadóban


A hideg napok beköszöntével kezdjük, és február elejéig-közepéig folytassuk az etetést. Fontos, hogy ha már egyszer elkezdtük, naponta gondoskodjunk a madáreledel pótlásáról. Az etetőt mindig este töltsük föl, hogy a másnap hajnalban már jelentkező vendégeink idejében megreggelizhessenek.
A legjobb vendégváró eleség a napraforgó, mivel a madáretetőket látogató tollas kis szárnyasok valamennyien kedvelik. Sajnos nem olcsó, különösen a kereskedésekben általánosan kapható tisztított, válogatott változat, a terményboltokban nagy tételben árusított tisztítatlan napraforgó azonban a válogatott feléért is megvásárolható. És ilyesmire persze éhes, tollas vendégeink egyáltalán nem kényesek. Ha pedig kifejezetten a kedvükben akarunk járni, készítsünk nekik madárkalácsot. Ehhez először olvasszuk meg a marhafaggyút, majd öntsünk a folyékony masszába napraforgót, keverjük el benne, és öntsük formába, például üres konzervdobozba. Zsineget húzva bele a faggyú megszilárdulása után a már kész madárkalácsot fölfüggeszthetjük a faágra valahol az ablak közelében. Ha már nekifogunk, célszerű egyszerre több kisebb madárkalácsot készíteni és kiakasztani, hogy minél több madár hozzáférhessen. Főleg a cinegék csipegetik előszeretettel.
Magevő madárvendégeinket a napraforgón és a madárkalácson kívül más eleséggel is jól tarthatjuk. A zöldikék, a fenyő- és erdei pintyek, a tengelicek, a házi- és mezei verebek számára az ocsú, a köles vagy a fénymag is kedvelt eleség, szívesen szemezgetnek a papagáj- és a kanárieleség maradékából is. A feketerigók meg az áttelelő vörösbegyek a konyhai hulladékot is kedvelik. Ha kedvezni akarunk nekik, nyers sárgarépa és sajt reszelékéből, zsemlemorzsából, apróra vágott almából, főtt tojásból és húsból fejedelmi étket állíthatunk össze számukra. Fontos, hogy kenyeret ne adjunk a madaraknak, mert nedves időben könnyen megsavanyodik, s ha azt megeszik, végzetes bélgyulladást kaphatnak.
Az etetők közül, ahol asztalt terítünk a szárnyasoknak, a dúcetető a legalkalmasabb a kertben. Etethetjük őket az ablakban is, a párkányra szórva az eleséget, így közelről gyönyörködhetünk bennük. A célnak ugyan megfelel, noha nem igazán mutatós a műanyag flakonból kialakított etető, amelybe a közepébe vájt kerek nyíláson át jutnak be a madarak. Ennél sokkal szebb és természetesebb hatású az oldalán kivágott lopótök mint madárvendéglő.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek