Hengerben a pálma

Az ember szereti a finom datolyaaszalványt. Nem tud ellenállni a kísértésnek, kíváncsi, hogy a magból milyen növény fejlődne, és elveti a datolyamagokat. A parányi növény szép látvány nyújt, üde színfoltja a téli napoknak.

Házunk tájaBozsik József2005. 01. 28. péntek2005. 01. 28.
Hengerben a pálma

Aztán a pálmacsöppség, ha jól érzi magát, szép lassan fejlődni kezd. Óriásivá is nőhet - mondjuk - 35 év alatt, amikor is már nem fér be a lakásba. És jön a fagyterhes tél. Timler János zuglói kertbarát is így járt. Ma már akkora a pálmája, hogy egy autószalonban sem tudja télire elhelyezni gigantikus kedvencét, így édesapjával, a 85 éves kertésszel, Imre bácsival karöltve átgondolta a kültéri teleltetés mesterfogásait.
Novemberben az első fagyok megérkezése előtt a pálmaleveleket összekötözte, hogy minél kisebb helyre elférjenek, és eköré építette föl a speciális fóliahengert, amelybe egy különálló fagyálló fóliát is húzott. A külső henger kemény műanyagból készült. A több mint egy mázsás dézsába, amelybe a pálma gyökerei nyúlnak, talajhőmérőt helyezett el, hogy ha öt Celsius-fok alá csökken a hőmérséklet, kezdetét vegye a talajfűtés, nehogy a gyökerek megfagyjanak. Emellett egy légventilátor fújja és keveri a levegőt a mintegy két-három köbméteres henger belsejében. Az öntözésről is folyamatosan gondoskodik, nehogy kedvenc növénye szomjan haljon. Szerencsére az ég kegyes volt Timler Jánoshoz és pálmájához, legalábbis január közepéig, hiszen az eddigi fagyos éjjeleket jól átvészelte a kültéri fóliaház és benne az óriáspálma.
Ha beválik ez a módszer, akkor új távlatokat nyithat a délszaki növények szerelmeseinek, hiszen nagyon sok kertbarátnak nincs olyan télikertje, ahol hatalmas fagyérzékeny növényeit átteleltesse. Nemcsak a pálmák kerülhetnek biztonságba, hanem a leánderek, gránátalmák, citromfák és avokádók is, hiszen a kedvencek olyan lelki kötődést jelentenek, hogy úgyszólván "családtag"-nak számítanak.

Ezek is érdekelhetnek