Makacskodó hercegnő

Virág nélkül is mutatós a klívia: szíjra emlékeztető, sötétzöld leveleivel, élénk narancssárga virágaival méltán tartozik kedvelt szobanövényeink közé.

Házunk tájaPintér Csilla2005. 01. 07. péntek2005. 01. 07.
Makacskodó hercegnő


Hazájából, a dél-afrikai, gazdag növényvilágból csaknem háromszáz éve került Angliába, majd meghódította Európát. Lindley angol botanikus Clive northumberlandi hercegnőről nevezte el a fajt.
Sokan narancsliliomnak nevezik a virág színe után a klíviát. A növény 16-18 Celsius-fokos helyiségben érzi jól magát. Értékét növeli, hogy télutón vagy kora tavasszal hozza virágait, akár tízet-tizennégyet is egy száron. Kedveli a világos, napfényes helyet, de árnyékban is megél, fényszegény helyen azonban nem hoz virágot. Nyaraltatásakor ajánlatos védeni a tűző naptól, mert a levelei hamar megfoltosodnak.
Az idősebb tő igényli a rendszeres tápoldatos öntözést, augusztustól október végéig azonban pihentetni kell. Ekkor is tartsuk világos helyen, de mérsékeljük az öntözést, és függesszük fel a tápoldatozást is. Ha nem kap a növény nyugalmi időt, általában megmakacsolja magát, és elmarad a várt virágzás.
A narancsvörös virágok nagy, félgömb alakú virágzatot alkotnak, a szár hossza elérheti a fél métert is. A lakásban tartott növény gyakran érlel magot. Csak akkor hagyjuk azonban beérni a piros bogyóterméseket, ha a magvakat el akarjuk vetni. Ellenkező esetben vágjuk le a virágfejeket, miután elnyíltak.
Elvirágzás után kétévente időszerű átültetni az idősebb példányokat, az évenkénti átültetés ugyanis a virágzás rovására megy. Mivel gyökerei igencsak törékenyek, óvatosan végezzük a műveletet. Ügyeljünk rá, hogy a klívia új földje humuszban gazdag és vízáteresztő legyen. Az átültetett növényt tartsuk néhány napig árnyékos helyen, semmiképpen se érje tűző napsugárzás. A sok víztől megrothadnak a gyökerek, ezért óvatosan öntözzük, és mindig öntsük ki a felesleges vizet a tálkából.
Sarjakról vagy az átültetéssel egy időben, az idősebb tövek osztásával szaporíthatjuk, az így hajtatott növények többnyire a következő évben hoznak virágot. Magját is elvethetjük laza, homokos földbe. A magvakból kelt növény azonban nagyon lassan fejlődik. Két évig nincs szüksége pihentetésre. A magoncokból nevelt klívia csak évek múlva virágzik: ha szerencsénk van, a vetés utáni harmadik, legkésőbb az ötödik évben már gyönyörködhetünk az első virágokban.

Ezek is érdekelhetnek