Üzenjük

E heti témáink: fekete retek, gyógynövénydrogok, csíráztatott magok.

Házunk tájaVeszelszky Éva2005. 01. 21. péntek2005. 01. 21.
Üzenjük


Gaál Piroska, Parajd
A retekfajták közül a népi gyógyászatban elsősorban a fekete retek gyógyhatását említik. Ennek a fajtának külön előnye, hogy csak szabad földön termesztik, vitamintartalma ezért is lényegesen meghaladja a nagyobbrészt hajtatott fajtákét. A fekete retek csípős ízét és kissé büdös, jellegzetes szagát adó vegyületek hozzájárulnak a gyógyító hatáshoz - az ízre és külsőre kellemesebb piros és fehér fajták drogként kevésbé értékesek. A fekete retek epehajtó hatását régóta ismerik. Ilyen célból a frissen hámozott és lereszelt retket mézzel keverve fogyasztják, vagy önmagában isszák a kipréselt levét.
A frissen lereszelt és mézzel elkevert fekete retek görcsös köhögés és asztma gyógyítására is javallott. Más megoldás szerint a kettévágott retek közepét kanállal kivájják, az üregbe kristálycukrot tesznek, s az annak hatására megjelenő reteklevet fogyasztják. Ebből naponta többször egy-egy kiskanálnyi a javasolt adag.
A csípős retkeket izomfájdalmak gyógyítására is ajánlják. Ezeknek - a tormához hasonlóan - friss reszelékét felforrósítják, és vászonkendőbe kötve a fájós testrészre rakják. A hatóanyagok csökkentik a gyulladást, és a fájdalmat is csillapítják.

E. József, Miskolc
A gyógynövénydrogok hivatalosan csak akkor forgalmazhatók, ha azokat a Gyógynövény Kutató Intézet minőségvizsgáló laboratóriuma ellenőrizte. Ilyenkor a drogok minden tételéből mintát vesznek, megvizsgálják többek között a fajtaazonosságát, hatóanyag-tartalmát és a tisztaságát, és csak akkor engedélyezik a forgalmazását, ha ezek az előírás szerinti értékeken belül vannak. A vizsgálatról GYNKI-szám tanúskodik, amelyet a drogok csomagolásán a forgalmazónak kötelezően fel kell tüntetnie. Ennek alapján vissza lehet keresni a termék minősítési jegyzőkönyvét, amelyben szerepel a drog származási helye is. Mindezeket azért nagyon fontos ismerniük olvasóinknak, mert nagyon sok ezen a téren a lelkiismeretlen visszaélés! Gyógynövénytermékeknél - akárcsak a gyógyszereknél - csak olyan termékek vásárlását és fogyasztását ajánlhatjuk, amelyeket fémzárolt, aromatartó csomagolásban árusítanak, a csomagoláson jól láthatóan szerepel a drog neve, származási helye, forgalmazója, GYNKI-száma és a felhasználhatóság pontos határideje.

Vedres Anita, Zalaegerszeg
A megfelelő körülmények között csíráztatott magok könnyen emészthető, vitaminokban, ásványi anyagokban és fehérjékben gazdag, nagyon egészséges ételek. Ahhoz azonban, hogy fogyasztásuk valóban az egészséget szolgálja, nagyon fontos figyelni a következőkre: étkezésre csak megbízható helyről származó, biotermesztésű magok csíráztathatók - vetőmagvak semmiképpen. Mivel a maghéjban felhalmozódhatnak a termesztés során felhasznált vegyszerek, sokat árthat, ha nem vesszük komolyan ezeket a figyelmeztetéseket.
Fontos az is, hogy átválogassuk a magokat, hogy ismeretlen (esetleg mérgező) és beteg (penészes) magok ne legyenek köztük.  Először hideg vízben többször átmossuk a magokat, majd egy éjszakán át langyos vízben áztatjuk. A megduzzadt magvakat ezután nedvesen tartjuk. Ha a csírázó magokat letakarjuk, hosszabb, fehér csírák képződnek, amelyek B-vitaminban gazdagabbak. A fényen csírázott magok hamarabb zöldülnek, ezekben a C-vitamin-tartalom magasabb. Csíráztatásra a gabonafélék, fűszer- és zöldségnövények bármelyike ajánlható.

Ezek is érdekelhetnek