Élő kert

Batáta sülve, főve

Házunk tájaGyőrffy Sándor2005. 02. 11. péntek2005. 02. 11.
Élő kert

A batáta vagy édesburgonya (Convulvulus Batatas) meleg égövi növény, melyet Brazíliában és a vele szomszédos dél-amerikai államokban már régóta termesztenek.
Jelen sorok írója a növényhonosítás szenvedélyes barátja, az édes batáta gumóit hazánk éghajlatához szoktatta, s így bármely más veteményhez hasonlóan meghozza termését. Biztosan remélhető tehát, hogy néhány év múlva a batáta gumói jelentékeny szerepet fognak játszani a kertészetben, s keresett élelmiszerré válnak, főleg télen, midőn a kerti csemegék fogytán vannak.
Az édes batáta a szulákfélék családjába tartozó, évelő gumós növény. Kövér szára, vagyis inkább indái a földön elterülve szétfolynak, és gyökeret vernek. Levelei szíves dárda alakúak. Virágot éghajlatunk alatt nem hoz, s így magot sem érlel. Eredeti hazájában többféle változata ismert, termesztik fehér, sárga, piros és rózsaszín gumókkal. Csupán a rózsaszínű az, mely éghajlatunkhoz szoktatva, szabadban tenyészethető, a többiek kényesebb természetűek lévén, csak a melegebb éghajlat alatt jutnak tökélyre.
Mély művelésű, porhanyós kerti földben díszlik a legszebben; különösen szereti a déli, napos fekvést. Fejlődéséhez júliusban és augusztusban gyakori öntözést igényel. Gondozása a többi kerti veteményekkel azonos, a gyomirtás, a fészkek időnként ismételt kapálása fontos. Később, midőn futó indáival már beárnyékolta fészkét, a gyom nehezen vesz erőt rajta.
Szaporítása legbiztosabban és leggyorsabban gyökeres dugványokról történik. A magnak hagyott anyagumókat márciusban vagy áprilisban melegágyba, homokos földbe lerakjuk. Amint néhány hét múlva a gumók kicsíráznak és hajtásaik ujjnyi hosszúságúra nőnek, azokat egyenként - óvatosan, hogy gyenge gyökerük meg ne sérüljön - az anyagumótól elválasztjuk, s jó kerti földdel töltött, közepes méretű virágcserepekbe ültetjük. Amíg tökéletesen megerednek, üveg alatt (melegágyban) tartjuk. Fokozatosan kell hozzászoktatni a napfényhez és a szabad levegőhöz. Májusban állandó helyükre, a szabadba ültetjük, 60-65 centiméteres tőtávolságra. Ha utófagyoktól nem kell félni, az anyagumóról elválasztott gyökeres sarjakat azonnal kiültethetjük állandó helyükre, ahol mérsékelten nedvesen tartva szépen megerednek. A kiültetett fészkeket virágcserepekkel éjjelre takarjuk be.
A gumók fölszedését szeptember 20-a után kezdhetjük meg, de októberre halasztani a nedves, hideg időjárás miatt nem tanácsos, mert az áthűlt gumók nemcsak hogy gyorsan rothadásnak indulnak, hanem meg is torzsásodnak s elvesztik finom ízüket. A gumókat mindig száraz időben szedjük fel, majd betárolás előtt tökéletesen szárítsuk meg. Nem ritkaság fészkenként a 3-5 kilogrammos termés, sőt előfordulnak egy-két kilós gumók is. Ezeket minél előbb érdemes elfogyasztani, mert sokáig nem tárolhatók, gyorsan megromlanak.
A batátagumók sülve igen ízletes csemegék, édességük a sütőtök és a gesztenye között áll. Lehet főzni is, és ecettel-olajjal salátát készíteni belőle vagy szitán áttörve péppé alakítani, esetleg musttal befőzni.
{p}
A földi alma - csicsóka - bár édes és burgonyához hasonló, nem azonos az édesburgonyával, a batátával. Lapunk idei első számában én is tévedtem, a csicsókás kenyeret sütő Doktorics pékség földrajzi helyét sajnos elvétettem. Az ugyanis Sorokpolányban található. Elnézést kérek az érintettektől.

Ezek is érdekelhetnek