Felbolydult méhkas Brüsszelben

A brüsszeli Schumann téren hetek óta tüntetnek a magyar méhészek. Az uniós csatlakozás előtt azt hallották, hogy tevékenységüknek biztos a jövője, hiszen a nagy mézfogyasztó nyugat-európai államok szükségletüknek csupán a felét termelik meg, a többit importálják. A kiválónak tartott, évente tizenötezer tonnányi hazai méz döntő része a német, francia és olasz piacon talált vevőre.

Házunk tájaT. Dögei Imre2005. 02. 18. péntek2005. 02. 18.
Felbolydult méhkas Brüsszelben

Csalódtak a csatlakozás után, mert nem került jobb piaci helyzetbe a magyar méz - bár tudták, hogy a közösségben igazából csak az üvegezett, fogyasztásra kész méznek van jó piaca. A mi mézünk pedig, mióta világ a világ, több száz kilós hordókban, úgynevezett lédig áruként, lényegében nyersanyagként kerül a nyugati méztöltő üzemekbe. A jövedelmező mézipar a Lajtán túl épült ki, ezért rákényszerülünk a hordós exportra.
Az utóbbi éveket keresleti piac, jó hazai mézárak jellemezték. A nagy versenytársunknak számító kínai akácmézet antibiotikum-maradványok miatt az Európai Unió kitiltotta. A büntetés azonban lejárt, az ázsiai ország újra megjelent olcsó mézével, ami egyik napról a másikra jóformán megbénította az európai eladásokat. Ráadásul a múlt év augusztusában lépett hatályba az unió új mézpiaci szabályozása, amely a nagy élelmiszer-ipari cégek és bejáródott mézkereskedők érdekeit tükrözi. Az üzletekben forgalmazott mézesüvegek címkéjén ugyanis - tűnjék bármilyen furcsának - nem kell feltüntetni a származási helyet, csupán annyit: uniós, illetve unión kívüli méz. Mint köztudott, mézünket az ázsiai, dél-amerikai és mexikói mézek feljavítására használják.
Itthon tehát a tavalyi termésű méz felvásárlási ára nagyot zuhant, a méhészek hangulata pedig a felbolydult méhkaséhoz lett hasonlatos. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület kezdeményezésére szervezett tiltakozásba, mondhatni felvilágosító munkába fogtak. Előbb novemberben Strasbourgban az Európai Parlament minden képviselőjéhez hat nyelven eljuttatták az uniós méhészekkel közösen írott petíciójukat fél-fél kiló magyar akácméz kíséretében. Gyermekek által rajzolt címkéjén a felirattal: "Unióban termelt méz vagyok, kérem, segítsen!"
Ezt követően egy autóbusznyi baranyai méhész indult az unió brüsszeli központja elé, ahol transzparensekkel a kezükben napokon át demonstráltak. A táblák feliratai önmagukért beszélnek: "Dönthessen a fogyasztó!", "A mézescímkék hazudnak!", "Tisztességesen demonstrálunk, hasonló segítséget várunk!" Ez volt a nyitánya a méhészeti ágazat eddigi legnagyobb visszhangot kiváltó hazai és nemzetközi szereplésének. Az idén február végéig heti váltásban folytatódik méhészeink brüsszeli békés tüntetése. A hírek szerint a járókelőknek ízlik a magyar méz. Csányi Tamás, a Brüsszelt már megjárt méhész így nyilatkozott esélyeikről: "Azonnali eredményt nem várunk, de kiszámítható, gazdaságilag tervezhető méhészjövőben reménykedünk."

Ezek is érdekelhetnek