Kutyaposta

Amikor néhány héttel ezelőtt újraindítottuk a Szabad Föld Kutyapostáját, azt kértem, ha lehet, ne a "miért vakaródzik a Bodri" típusú problémával keressenek meg. Hiszen mire a válasz megérkezik, szegény Bodri már véresre marta-kaparhatta magát - levélírás helyett ilyen esetben szíveskedjenek orvoshoz fordulni.

Házunk tájaSzücs Gábor2005. 02. 11. péntek2005. 02. 11.
Kutyaposta

Tán mondanom sem kell, a legelső levél írója, Hernádról, a "Viszketés" jeligét választva, azt kérdezte: miért vakarja magát a kutyája, miközben az állatorvos tanácsára már "Neotomosan" (helyesen: Neostomosan)-fürdőt is kapott?
A Neostomosant elsősorban parazitairtós fürdetéshez használjuk. (Meg még haszonállatoknál lemosásra, légyirtásra, az istálló általános permetezésére.) Csak nagyon elhanyagolt, bolhás kutya esetében lehet szükséges, ugyanis nem teljesen veszélytelen. (Az oldat, amennyiben nem megfelelő módon hígítják, könnyen a szőrzet elvesztéséhez vezethet.). Ha tehát ezt használjuk, néhány perc múlva öblítsük le. Mint Kutyapostás, nem nagyon szeretem ezt a Neostomosant...
Nézzük inkább: miért vakarózik a kutya?
Leginkább azért, mert viszket neki... A viszketés lehet enyhe és nem gyakori, de lehet állandó és kínzóan heves. Figyeljük meg: csak bizonyos testrészét, különféle testrészeit vagy jóformán egész testét vakarja-e a kutya? A viszketés helye is jellemző: a fülön, a lábvégeken, az ujjközökben, a pofán, a mellkason, a maron, a háton, az ágyék tájékán, a faroktövön, a végbélnyílás körüli részen, a lágyéktájékon fordul-e elő? A viszketés hirtelen kezdődött vagy lassacskán alakult ki, egész nap megfigyelhető vagy mondjuk éjszaka, hajnalban? Van-e szőrhullás, amelynek jellemző a helye, a kiterjedtsége, a nagysága, a szőrszálak töredezettsége, a bőrpír, a bőr ödémája, megvastagodottsága, hogy szárazon pikkelyező vagy éppen nedvező, vannak-e rajta pörkök, fekélyek, kisebesedések vagy éppen külső élősködők láthatók?
És hogy mitől viszket? A legismertebbek a külső paraziták okozta bőrbántalmak. "Bolhás, mert vakarózik." A jellegzetes bolhaekcéma esetén a háti és ágyéki részen, a faroktőnél nagy területre kiterjedő nedvező bőrgyulladás és szőrhullás látható, ami szűnni nem akaró vakaródzással jár. A rühösség, a szőrtüszőatka (demodi-kózis), a szőr- és vérszívó tetvek is viszketést okoznak. Aztán. Heves viszketéssel járó bőrgyulladást hoz a csalánkiütés, az allergiás gennyes bőrgyulladás, az autoimmun bőrbetegségek, a külső hallójárat gyulladása, idegentest (például toklász megjelenése), a végbélmirigyek gyulladása a bennük felhalmozódott, besűrűsödött és pangó váladéktól. Akár öncsonkítást okozó viszketés keletkezhet az agyvelő vírusos gyulladása során.
Aztán. Nedvedző gyulladás alakulhat ki a nem szellőző bőrredőkben. Külön fejezet a gombás bőrbetegségeké. Megjelenésük jellegzetes, általában körkörös; ezek nem feltétlen viszkető elváltozások. Aztán. Gyakran előfordul a kontakt (érintkezéses) allergia. A kutya fekvőhelyének anyagai, főként műanyagok okozhatják: a vékony bőrfelületek, például a has alja, kipirul, viszket.
Aztán. Táplálékok is okozhatnak viszkető allergiát. A baromfi-, a sertés-, ritkán a marhahús és egyes tésztafélék. Egy biztos, a juhhús és a rizs nem. Jó tudni, hogy a táplálékallergia hasmenés nélkül ritkán lehetséges. Bőrtüneteket okozhat a romlott, avasodó táp vagy valamelyik létfontosságú nyomelem, így a cink hiánya is.
És hol van még a sor vége?
Az én soraimnak viszont vége... Higgyék el, sajnos (kutya)postán keresztül nem lehet gyógyítani. Továbbra sem tudok mást tanácsolni: tessék a viszkető Bodrikat újra és újra orvoshoz vinni.

Ezek is érdekelhetnek