Üzenjük

E heti témáink: a gyógyhatású görögszéna termesztése és a zöld paradicsom esetleges szolanin-tartalmának veszélye.

Házunk tájaVeszelszky Éva2005. 02. 04. péntek2005. 02. 04.
Üzenjük

Görögszéna jeligére
Több olvasónk kérésére közöljük a gyógyhatású görögszéna nemesítésével, termesztésével és humángyógyászati jelentőségével foglalkozó kutatónak, dr. Makai Sándor professzornak az e-mail-címét: [email protected]. Szeretnénk azonban javasolni, hogy - különösen súlyos betegség (daganat, cukorbetegség stb.) esetén - lehetőség szerint a kezelőorvos is vegyen részt a terápia megbeszélésében.
A gyógyhatású magokat a Béres Egészségtár forgalmazza, így rajtuk keresztül minden gyógyszertárba vagy Herbária szaküzletbe eljuttatható. Ahol még nem kapható, ott is meg lehet rendelni, és rövid időn belül szállítják a kért mennyiséget.
Mint cikkünkben is utaltunk rá, a görögszéna magtermesztése - a világon szinte mindenütt - szabadalommal védett. Ez azt jelenti, hogy - hazánkban is - csak a nemesítő hozzájárulásával vonható termesztésbe. Makai professzor jelenleg csak néhány termesztővel áll szerződéses kapcsolatban, akik csak rajta keresztül értékesíthetik a megtermelt magokat. Tervei szerint azonban 5-10 év múlva feloldja a szabadalmi korlátokat, és könyvet is ír, amelyben a termesztés pontos technológiai leírását is nyilvánosságra hozza.

Kecskés Lászlóné, Kisoroszi
Levelében a zöld paradicsom esetleges szolanin-tartalmának veszélyéről kérdezett. A szolanin a gyenge mérgek kategóriájába tartozik ugyan, de az csak az arra érzékeny egyéneknél okoz problémát, illetve másoknál akkor, ha egyszerre nagyobb mennyiséget fogyasztanak belőle. Mivel az esetleges mérgezési tünetek 4-19 óra lappangási idő után is jelentkezhetnek, a másnapi fejfájás, émelygés, hányinger, hasmenés is utalhat erre. Itt azonban szeretnénk felhívni arra a figyelmet, hogy ilyen inkább állatoknál fordul elő. Az egészséges emberek eleve nem kívánják azokat az ételeket, amelyek ártanak. Ha olvasónknál az évek óta azonos módon elkészített savanyúság vagy befőtt eddig semmilyen gondot nem okozott, akkor valószínűleg nem érzékenyek a szolaninra - amely egyébként a nagyon egészséges pirosra érett paradicsomban is jelen van, csak sokkal kisebb mennyiségben. A másik oldalról: mivel a szolanin hőkezelés (forralás), só és ecet hatására jelentős mértékben lebomlik, a savanyúságokban vagy zöldparadicsom-befőttben már nem is szabad, hogy a megengedettnél több maradjon belőle. Mindenesetre egyszerre nem ajánlott sokat enni belőle!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek