Élő kert

Festő növényeink

Házunk tájaGyőrffy Sándor2005. 03. 25. péntek2005. 03. 25.
Élő kert

Régen a színeket természetes anyagokból, növényekből nyerték, velük festették meg a fonalakat, melyek soha nem fakultak ki. A természet színeinek szépsége arra készteti az embert, hogy megpróbálja közvetlen környezetében elhelyezni, akár egy csokorba szedett vadvirággal, festményben, képben megörökítve vagy ráhímezve a virágokat használati tárgyakra, párnákra, terítőkre, ruhákra.
A ruházaton kívül a húsvéti tojásokat is növényi kivonatokkal festették. Legismertebb festőnövény a vöröshagyma. A sárga színt adó növények közül az égerfát, a cserszömörcét, a mezei mustárt, a szalmagyopárt és a rekettyét ismerjük. Barna és fekete színt a diófalevél és a tüdőfű szolgáltat. A báránypirosító és a buzér a vörös színt adja. A kék színt adók közül a csülleng terem meg nálunk. Ezen kívül az alkörmös festőmályva, a szurokfű, az orbáncfű, a fekete bodza, a kökény, a sóskaborbolya, a csipkebogyó, a borostyán, a vadgesztenye, a vadalma, a körömvirág, a bársonyvirág, a gilisztaűző varádics és a tölgyfagubacs is tartalmaz természetes festőanyagot.
A vöröshagyma a legrégebben termesztett növényeink egyike, Ázsia középső és déli részeiben fontos táplálék, fűszer, orvosság, a babonáknak, varázslatoknak titkos szere volt. A húsvéti tojás hagymahéjjal való főzése, színezése a magyar ősvallás szerint titkos erőt kapott és megszentelődött. A hagymahéjtea egyébként cukor nélkül jó házi szer láz- és köhögéscsillapításra is.
Húsvéti tojások festésére a száraz felleveleket használhatjuk. Érdemes folyamatosan gyűjteni és szárítani az ép, tiszta hagymahéjat. A "vöröshagyma" elnevezésből arra lehet következtetni, hogy valamikor a hagyma héja vöröses árnyalatú volt. Napjainkban "lila" hagymahéjú a fajták közül a Tétényi rubin, a Braunschweigi vörös, a világhírű Makói és Makói CR, a Makói bronz bronzbarna színű. Természetesen a festésre használt hagymahéjakat a sötétebb színűekből gyűjtsük.
A szárított hagymahéjat egy napig gyenge ecetes vízbe áztatjuk, használat előtt felfőzzük, majd leszűrjük. Ebben a lében főzzük meg a tisztára mosott, zsírtalanított tojásokat. A kész tojásokat szalonnabőrrel átdörzsöljük, így fényesebbek lesznek, és tovább is elállnak. Élénkebb színű lesz a festett tojás, ha a hagymahéjhoz egy kevés timsót is adunk.
A szelíd növényvédelem is használja a hagymahéjat. Öt dekagramm száraz levelet tíz liter esővízben huszonnégy órán át áztatunk. Leszűrve hígítás nélkül permetezzük ki gombabetegségek ellen szamócára és burgonyára. Ha a levet tíz-tizenkét napig erjedni hagyjuk, és rápermetezzük a sárgarépasorokra, amikor a sárgarépalégy rajzása várható, elriasztjuk vele a kártevőket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek