Mosolygó spárgasípok

Olyan zöldségféle a spárga, amely az emberi szervezetet méregteleníti. A fehér és zöld sípokból sokféle finom étel készíthető. Ennek köszönhető, hogy több ezer éve termesztik, és ma már az egész világon elterjedt.

Házunk tájaDr. Fehér Béláné2005. 03. 18. péntek2005. 03. 18.
Mosolygó spárgasípok

Nálunk a Homokhátság és az enyhén kötött meszes talajok különösen kedvezőek a termesztésére. A spárga évelő növény, 10-12 évenként kell telepíteni, és azok a talajok is hasznosíthatók általa, amelyeken más  mezőgazdasági növények eredményesen alig termeszthetők, vagy csak igen szerény jövedelmet biztosítanak.
Egy közepes színvonalon spárgát termelő gazda tavaly általában 1,2-1,4 millió forint árbevételt ért el hektáronként. Aki gondosan gazdálkodott, korai és jó fajtával, hektáronként 75-80 mázsa sípot takarított be. A felszedett  mennyiség 70-75 százaléka extra és első osztályú volt. Az árbevétel olykor 2,2-2,6 millió forintot is elért hektáronként, bár tavaly az árak mérsékeltebbek voltak, mint a korábbi években. A spárgát főleg külföldön értékesítjük, az uniós országokban csak a kiváló minőségű portéka piacképes. A belföldi piacokon a kevésbé tetszetős áru is eladható.
{p}
 A szép és jó minőségű termés elérésének alapfeltétele a szakszerű trágyázás, növényvédelem, talajművelés, öntözés és talajtakarás. Átlagos időjárás esetén, talajtakarás nélkül a korai fajták sípjait április első napjaiban, a középkoraiakat néhány nappal később kezdhetjük el szedni. A zöld spárga betakarítása néhány nappal megelőzi a halványítottét. A siker egyik alapja a szép sípforma, a korai fajta, amely állja a hazai téli időjárási körülményeket és a nyári száraz meleget, tűri a meszes talajokat és korábban szedhető a régebbi fajtáknál. Követelmény a nagy, hét-nyolc tonnás hektáronkénti termés és a sípok egyenletes vastagsága, amelyeknek háromnegyede extra és I. osztályú. Ilyen fajta az Andreas F1 és a Fileas F1, amelyek már nálunk is  bizonyítottak.
Futóhomokon már enyhe télben elkezdhetjük a talajművelést, sekély tárcsázással. A termő spárgaültetvényekre meszes talajokon a tárcsázással egy időben száz kilogramm 34 százalékos ammónium-nitrátot szórjunk ki hektáronként, kissé savanyú talajokon Nitrosol Ca-t is alkalmazhatunk. A bakhátakat minél előbb (február végén, március elején) kell felhúzni, és március közepéig fóliával célszerű takarni őket. A fóliának újnak vagy legalábbis épnek kell lennie, hogy a szél ne okozzon kárt az ültetvényben.
A takarás által felmelegszik a talaj, aminek hatására a rügyek előbb fakadnak, a sípok gyorsabban növekednek, így a szedést legalább 10-12 nappal korábban elkezdhetjük. Szedéskor így több, a méretnek megfelelő sípot lehet egy-egy tőről nyerni, mint a takaratlan területeken. A sípok vágása május végén befejezhető, a tövek vegetációs időtartama tehát hosszabb, és a tő jobban felkészül a következő évre. A bakhátak fóliás takarásának előnyét minden spárgatermesztő ország kihasználja, mert több, jobb minőségű a termés, a piacon magasabb árat lehet kérni érte, ráadásul a kevesebb kétkezi munka szükséges, mint  hagyományos termesztés esetén. Zöld spárga termesztésénél a fóliaalagutak alkalmazása lehetséges. A fekete-fehér fólia előnye: ha a talaj hőmérséklete eléri a 26-28 Celsius-fokot, megfordítható. Fehér oldala fényvisszaverő, megvédi a talajt a túlmelegedéstől, ezzel is védekezni lehet a sípfejek nyílása ellen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek