Üzenjük

Házunk tájaVeszelszky Éva2005. 03. 25. péntek2005. 03. 25.
Üzenjük

S. Ferencné, Érd
A folyófű, más néven aprószulák általában a tömörödött, erősen meszes, alacsony humusztartalmú talajokban szaporodik el. Bőséges szerves trágyázással és talajműveléssel többnyire visszaszorul. A folyamatot gyorsíthatja, ha a tavaszi talajmunkák során, még kihajtás előtt kiszedi a gyomokat a mélyre hatoló, elágazó gyökérzettel együtt. A bennszakadó gyökerekről és a talajban lévő magokból ugyan újrahajthat a folyófű, de a fiatal növényeket ezután már könnyebb eltávolítani.
Vegyszeres gyomirtás csak erősen fertőzött, árutermelő ültetvényben lehet indokolt, akkor is csak a később kelő kultúrnövények vetése előtt. Kultúrnövénytől függően, a Dachtal W-75 porozószer alkalmas a korán kelő folyófű és az egyszikű gyomok csírázó magjainak elpusztítására. Használatakor azonban nagyon fontos a szer csomagolásán feltüntetett előírások betartása.

Kunkli István, Balmazújváros
A bundásbogár kártételét meg lehet előzni, ha a leggyakrabban károsított alma-, körte- és birsalmafák virágzása idején nem kaszálják le a fák közelében a virágzó gyomokat. A kártevőre jellemző ugyanis, hogy szívesebben látogatja a talaj közeli virágokat, például a gyümölcsfák virágzása idején gazdagon nyíló gyermekláncfüvet. A fákra csak akkor mászik fel, ha lejjebb nem talál táplálékot. Mivel virágzás idején a beporzó méhek védelmében rovarölő szerek használata tilos, a fákon károsító bundásbogaraktól csak úgy szabadulhat meg, ha egyenként összeszedi őket. Mivel a bogár melegkedvelő, a napsütéses, déli órákban jelenik meg a fák alsó ágain.
Másik kérdésére: a köszmétebokrok levélbarnulása élettani betegség, általában tápanyaghiány okozza. Mint írja, a levelek a szélük felől kezdenek barnulni, majd fokozatosan száradnak, és idő előtt lehullanak. Ez káliumhiányra utaló tünet is lehet. Ilyenkor sem a levél színén, sem a fonákján nincs a kórokozó gombákra jellemző kitüremkedés vagy penészgyep.
{p}
A szeder bokrain mutatkozó vontatott termésérés szintén erősíti a feltételezést, hogy nem fertőzéses eredetűek a levélszáradás tünetei. A szeder és a köszméte ugyanis a humuszban gazdag, levegős talajokat kedveli, a pangó vizet - főként a szeder - nagyon nehezen viseli el. Magas vízálláskor vagy tömörödött, vízhiányos talajban a káliumfelvétel akadályozott, így a hiánytünetek akkor is mutatkozhatnak, ha van elegendő kálium a talajban, de azt a növény nem tudja felvenni. A hiánybetegség megelőzésére először a kiváltó okokat kellene megszüntetni, vízelvezetéssel, illetve a talaj szerves trágyázásával és lazításával. Vegetációs időben a talajjavítás mellett komplex lombtrágyával is (Biomit Plusz) csökkenthetők a tápanyaghiány tünetei.  A lombtrágyát a bokrok kihajtásától nyár közepéig többször is kijuttathatja, de csak a szükséges mennyiségben.

Molnár Ferencné, Szolnok
Ha a bor huzamosan levegővel érintkezik, elveszti üdeségét, megzavarosodik, idővel megecetesedik. Ez a folyamat hideg helyen lassabban, melegben gyorsabban játszódik le. Akkor fordul elő, ha tele van az üveg, de nincs jól lezárva, vagy ha nincs tele, szaknyelven szólva "darabban van".  Utóbbi esetben az ecetesedést megelőzheti, ha fogyasztás után mindig kisebb üvegbe tölti át a bort, úgy, hogy a dugó és a bor között csak ujjnyi légrés maradjon. Az ecetesedés folyamatát megállítani vagy visszafordítani már nem lehet. A megecetesedett borral azonban érdemes megvárni, amíg leülepszik a zavarosa, utána borecetként saláták vagy más ételek és italok ízesítésére felhasználható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek