Cseber által begyűjtve

A növényvédő szerek csomagolóanyagai veszélyes hulladékoknak számítanak. Egy 1988-as minisztériumi rendelet szerint ártalmatlanításukért a felhasználó felelős.

Házunk tája2005. 04. 29. péntek2005. 04. 29.
Cseber által begyűjtve

Három évvel ezelőtt született egy kormányrendelet, amely - megtartva a felhasználó kötelezettségét - a csomagolóanyagok összegyűjtését a gyártókra, az importőrökre bízza. Ekkor alapította meg a Növényvédőszer-gyártók és Importőrök Szövetsége (NSZ) a Cseber Kht.-t mint a tevékenységet összefogó, összehangoló szervezetet.
A Cseber partnerei kibocsátott termékeik arányában hasznosítási díjat fizetnek a közhasznú társaságnak, amely ennek ellenében átvállalja tőlük a visszagyűjtési, az ártalmatlanítási költségeket. A Cseber szerződést kötött száztíz gyűjtőhellyel, azaz növényvédő szeres nagykereskedővel, amelyek térítésmentesen átveszik a felhasználótól az üres és háromszor kimosott göngyölegeket. Szerződések garantálják a veszélyes hulladék szállítását és megsemmisítését is. A közhasznú társaság működésének első évében 150 forintos többletköltség mellett azt is vállalta, hogy a rendelet életbe lépése előtti években felhalmozódott, mintegy hatszáz tonna hulladékot is begyűjti. Lantos Péter ügyvezető igazgató szerint ezzel azt akarták bebizonyítani, hogy a növényvédő szeres szakma is felelősséget érez környezetünk tisztaságáért.
A Cseber értesíti a felhasználókat, mikor és hol lehet térítésmentesen leadni a göngyölegeket. Tavaly két nagy visszagyűjtési akció volt: az egyik az aratás előtti három hétben, a másik pedig októberben és novemberben. A gyűjtőhelyek listája folyamatosan bővül, helyükről és az átvétel időpontjáról a www.cseber.hu honlapon lehet tájékozódni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek