Egy rügyből tízezer tőke

Már csak legenda a száz évvel ezelőtti filoxérajárvány átka a magyar szőlőtermelőknek, akik talán el sem tudják képzelni, hogy a szőlőgyökértetű mostanában is okozhat károkat.

Házunk tájaBozsér Erzsébet2005. 04. 29. péntek2005. 04. 29.
Egy rügyből tízezer tőke

A nyolcvanas években rossz alany használata miatt Kaliforniában több milliárd dollár kárt okozott ez a veszélyes kártevő. Kocsis László, a Veszprémi Egyetem keszthelyi Georgikon Karának tanszékvezetője filoxérakutatásai révén jutott el Kaliforniába, és három évig dolgozott a Davosi Egyetemen.
- Olyan termesztési módszert dolgoztunk ki, amely megakadályozza a károsító elszaporodását - mondta a kutató. - Ezzel azért foglalkoztam és foglalkozom most is, mert magyar borvidékeken is jelen van a filoxéra. Visszatérésem Kaliforniába annak köszönhető, hogy cikket írtam e témáról, ami az USA-ban az év legfigyelemreméltóbb szakcikke lett 1998-ban. A kaliforniai tapasztalatok hatására szemléletmódom nagymértékben megváltozott. Sajnos itthon nincsenek olyan korszerűen felszerelt laboratóriumok, mint Amerikában, ezért az ott közösen kidolgozott mikrooltást  nem tudjuk alkalmazni. Kaliforniában elértük, hogy egy rügyből egy év alatt tízezer növényt állítottunk elő. Ez nagyon fontos volt a felgyorsult szőlőtelepítések oltványszükségletének fedezéséhez. Évente százmillió oltványra volt szükség, és sikerült egészséges, kiváló minőségű szaporítóanyagot előállítanunk.
Kaliforniának hihetetlenül fejlett a szőlőkultúrája. Egyébként a magyar Haraszty Ágostont tartják a kaliforniai szőlőtermesztés atyjának. Borászata ma is megvan, a Haraszty-villa múzeum, s ükunokája nagy tiszteletnek örvend.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek