Gépész az almáskertben

Valóságos csodakertje van az érdi Bakos Istvánnak a Bagoly utcában: a negyedhektáros almás 100-150 mázsás hozama tisztességes bevételt hoz a nyugdíjas mezőgazdasági gépésznek.

Házunk tájaPintér Csilla2005. 04. 29. péntek2005. 04. 29.
Gépész az almáskertben

Nagy terveihez pénze nem volt, eleinte álomnak tűnt a bő hozamú, minőségi árut termő, gépesített ültetvény. Hitelt azonban semmi szín alatt nem akart felvenni, ezért a saját erejével, ügyességével és hosszú évek kutatómunkájának tapasztalataival fogott hozzá gazdasága kialakításához. Úgyszólván egy fillér nélkül boldogult.
Mivel négy évtizeden át a kertészetek gépesítése volt a kutatási területe, azon dolgozott, miként lehet megkönnyíteni a kiskerttulajdonosok munkáját, hiszen velük alig számoltak a nagy gépgyártó cégek, így többségük a kézi és a háti permetezőt választotta. Ezen az áldatlan állapoton változtatott a gépész gazda. A mérnöki asztaltól hosszú út vezetett az almafák gondozásának alapos ismeretéig, persze, mindig a kutató szemével keresve a jó megoldásokat. A kézi munka pótolhatatlanságát ugyan hamar el kellett fogadnia, de annak mérséklésére vagy kiváltására segítségül hívta a gépeket, és nagyon odafigyelt munkája szervezésére is. Érthetően büszke rá, hogy kézi kapát nem látott a földje, mert az általa összeszerelt kerti kapa jól elfér az almasorok között.
{p}
Mások tapasztalataira alapozva, kezdetben csepegtetőrendszerrel öntözött, majd áttért a mikroszórófejes megoldásra, amellyel a gyökérrendszer egésze locsolható, a műtrágya belemosódik a talajba, a permetcseppek nem károsítják a talaj szerkezetét. Számításai szerint a szintén motorizált permetezés is kifizetődő, mert így az átlagosnál húsz-harminc százalékkal kevesebb vegyszert használ fel. Rájött viszont, hogy a gépi munka csak közvetve hat a termés mennyiségére, a gondosságot igénylő kézi munka a hozam és a minőség növelésének záloga, ezért a metszésen, zöldmetszésen túl a gyümölcsritkítást és a szedést kíméletesen, kézzel végzi. Létra helyett készített egy mobil munkaállványt, amelynek állítható a magassága, és kényelmesen elérhető róla a fa koronája. Kitapasztalta, hogy karácsony és húsvét között igényli a piac a telet jól átvészelt Idared, Jonagold, Mutsu, Gloster fajtákat, ezért tárolót alakított ki, ahol kiválóan eláll a gyümölcs tavaszig. Meggyőződése, hogy a mai árutermelő kisgazdaságokban különösen szem előtt kell tartani a gazdaságosságot, amivel elkerülhető a ráfizetés. A gépesítés előnye, hogy a gazda nem csupán a felhasznált anyaggal, energiájával is takarékoskodhat: a nyolcvanhoz közeledő gépész a forgalomban lévő alapgépekhez szerelt, házilagos kivitelezésű kiegészítőkkel - még biciklikereket is felhasznált - elérte, hogy minden munkafolyamatot rövid idő alatt elvégez.
Bárki a nyomdokaiba léphet, mivel a szakember ismereteit és eredményeit könyv formájában is közreadta. Kertészet részfoglalkozású termeléssel című munkájában azt is megfogalmazta, hogy támogatások nélkül is lehet boldogulni, mert a gusztusos, kitűnő minőségű alma és bármely gyümölcs olyan árucikk, amely termelőjének kenyeret ad a munkanélküliséggel küszködő világban. Ma körülbelül félmillió részfoglalkozású kertészet van hazánkban, többségük a ház körül működik, nem kíván állandó jelenlétet, és akár főfoglalkozás mellett is szép pénzt hozhat. A tennivalók gyakorlati leírása mellett jól bevált almatermesztési és értékesítési ötleteinek, tapasztalatainak csokorba gyűjtésével Bakos István bátorítani szeretné a hasonló vállalkozás előtt állókat és azokat, akik már belevágtak a kertészkedésbe, de nem jutnak egyről a kettőre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek