Palánta sem kell hozzá

Mindazoknak szeretnék segíteni, akiknek nincs idejük, pénzük, türelmük a palántaneveléshez, mégis szívesen gyönyörködnének a fejlődő növénykékben. A Schott-lugasparadicsom magjából a szerző felbélyegzett válaszborítékban (korlátozott mennyiségben) szívesen küld az érdeklődő kertbarátoknak. Címe: Eszes Zoltán, 3250 Pétervására, Hunyadi út 12.

Házunk tája2005. 04. 29. péntek2005. 04. 29.
Palánta sem kell hozzá

A Schott-féle lugasparadicsomot a saját módszereim szerint termelem. Ősszel a legszebb terméseket a tövön hagyom túlérni, majd a magokat szétszórom, és sekélyen belegereblyézem a talajba. Tavaszig már csak arra kell ügyelni, hogy ezen a területen semmiféle talajmunkát ne végezzünk. Amikor a kis növénykék kibújnak, akkor kell elvégezni az egyelést, a gyomirtást, a talajfertőtlenítést és a tápanyag-utánpótlást. Műtrágyát már tizenöt éve nem használok, ugyanakkor nem sajnálom a talajtól a komposztot, amit ilyenkor juttatok be a talajba.
Az általam szelektált és szaporított Schott-lugasparadicsom különösen gyorsan fejlődik: jó tápanyagellátás esetén három-öt méterre is megnő. Ezért erős támrendszerhez, karókhoz kell kötözi, mint a szőlőt, de annál sokkal többet terem, hiszen egy tőről akár több vödörrel is leszedhetünk. A bő terméshez persze rengeteg víz szükséges. Az erkélyen (20-25 literes edényben, komposztos kerti földben) nevelt paradicsomtövek nyári melegben naponta 5-15 liter vizet is "kérnek". Ezt szó szerint kell érteni: vízhiány esetén a csúcshajtások összeesnek, de a locsolás után hamarosan kiegyenesednek, mintegy megköszönik a gondoskodást.
A hónaljhajtásokat a talajtól az első virágfürtig ki kell törni. A fő hajtást és a jó irányba növekvő oldalhajtásokat a támrendszerhez kell kötözni úgy, hogy szellősen legyenek, és mindegyiket érje a nap. Az alsó, száradó leveleket le kell törni (ez fontos a növényvédelem szempontjából is). Ezek után már csak gyönyörködni kell a növekedésben és a hosszan tartó, folyamatos termésben.
Javasolom, neveljenek néhány palántát is, hogy tanúi lehessenek a magról nevelt és a palántázott növények versenyfutásának. Semmilyen körülmények között ne vegyszerezzenek, inkább emeljék ki és semmisítsék meg az esetleges beteg növényeket. Így folyamatosan szedhetik a bioparadicsomot.
Biztonságosan termeszthető a lugasparadicsom szabad földön, üvegházban, fóliában, erkélyen, irodában és bárhol, ahol napsütés éri. És még nincs vége az örömöknek! A keményebb fagyok (-5 Celsius-fok) előtt meg kell menekíteni a félig érett és zöld termésekkel teli töveket. Tépjük ki őket tövestül vagy szedjük le a bogyókat, és raktározzuk el szellős, fagymentes helyen. Hetenként ellenőrizzük, és kis tányérban vigyük fel a konyhába a zsendülő bogyókat, amelyek folyamatosan beszíneződnek, beérnek. Így akár januárban is ehetünk saját termesztésű paradicsomot, amikor már csak drága primőr paradicsomot kapni a piacokon. Az apró, éretlen bogyókból pedig ízletes savanyúságot készíthetünk, így semmi sem vész kárba. Érdemes azt is megemlíteni, hogy az ilyen paradicsomból készült paradicsomlé nagyon sűrű állagú.
Mindenkinek ajánlom a lugasparadicsom termesztését ezzel a módszerrel. Elmarad a sok-sok idegeskedés, a bizonytalanság, ami a palántaneveléssel jár. Természetesen tavasszal is ki lehet ültetni a magokat, mihelyt rá lehet menni a talajra, de az őszi vetésű magokból ellenállóbb növények fejlődnek. Mindkét esetben természetesen védeni kell a növénykéket a tavaszi fagyok ellen.
Eszes Zoltán

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek