Park a szemétlerakó helyén

Nem lehet pontosan tudni, hány illegális szemétlerakó csúfítja, károsítja környezetünket, annyi viszont bizonyos, hogy szemétmentes település még nincs az országban. Legalábbis a Hulladék Munkaszövetség (Humusz) eddig nem találkozott ilyennel.

Házunk tájaPintér Csilla2005. 04. 08. péntek2005. 04. 08.
Park a szemétlerakó helyén

Öt éve egyre többet hallani a különös szóösszetételt: tájsebészet. A Humusz 2000-ben kezdte kidolgozni programját az illegális hulladéklerakók felszámolására. Az első évben nyíregyházi, hajdúböszörményi, győri és Rákos-patak menti települések (Szada, Gödöllő, Isaszeg) illegális hulladéklerakóit számolta fel iskolák, civil szervezetek, vállalkozások bevonásával. A következő évben régióközpontok felállításával már országos kampányt indított a szeméthegyek feltérképezésére és megszüntetésére: 174 tájsebészcsoport működött az országban 13 ezer önkéntessel. A résztvevők kilencven százaléka kistelepülésről jelentkezett, a csoportok közel kilencszáz illegális hulladéklerakó adatait vették fel, illetve továbbították az illetékes önkormányzatoknak, közszolgáltatóknak. A felderített lerakók közül településenként ötöt-hatot fel is számoltak. (A gyors információcserére még 2001-ben nyílt levelezőlistát hoztak létre, a www.humusz.hu honlapon folyamatosan elérhetők a kampány segédanyagai.)
Az országban 2002-2003-ban 162 csoport tízezer önkéntessel 878 illegális szeméttelepet mért fel, és tíz százalékukat fel is számolták. Szép számmal vettek részt a munkában kistérségek, önkormányzatok, önkormányzati alapítványok is. Két évvel ezelőtt már majdnem ezer lerakót tártak fel, a felét sikerült is megszüntetniük. A megtisztított területeken általában parkokat, játszótereket, sportpályákat alakítottak ki, és több önkormányzatnál helyi rendelet született az illegális hulladéklerakás megakadályozására. A környezetvédő csoportok sok helyen önkormányzati segítséggel őrjáratot szerveznek ma is a területek tisztán tartására. Mivel az engedély nélküli lerakók helyét újra és újra meg kellett tisztítani a hulladékoktól, a szemetelőkkel szembeni küzdelem már-már végeláthatatlannak tűnt az utóbbi években. A környezetvédelmi miniszter a minap bejelentette, hogy kezdeményezi az illegális szemétlerakók szigorúbb ellenőrzését és büntetését.
A Humusz az idei tájsebészeti programhoz kapcsolódva pályázatot írt ki a "Nulla lerakós település" cím elnyerésére. Május 13-ig olyan települések jelentkezését várja, amelyek kül- és belterületén nincs illegális szemétlerakó. A pozitív példákról a tájsebészeti program országos díjátadó ünnepségén számolnak be.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek