Védekezés a hernyók ellen

Keszthelyt elhagyva találomra bekanyarodunk egy erdei útra. A cserfák törzsén, vastagabb ágain fehér foltokban világítanak a gyapjaslepke petecsomói. Egyik-másik úgy néz ki, mintha foltokban friss hó fedné a kopár ágakat.

Házunk tájaBozsér Erzsébet2005. 04. 08. péntek2005. 04. 08.
Védekezés a hernyók ellen

Kis pálcával megbolygatjuk a sűrű, puha gyapjas bevonatot, s előbukkannak a csillogó peték. Egy-egy fészekben száz is lehet. Úgy tűnik, drótkefével könnyen le lehet vakarni a telepeket, de az egész erdőt átfésülni és a magas faágakat letakarítani képtelenség lenne. A mechanikai védekezés a kiskertekben is csak akkor kielégítő megoldás, ha a környékről nem várható a hernyók áttelepülése. Mivel jól teleltek a peték, a tavalyinál nagyobb hernyóinvázióra lehet számítani, elsősorban a Bakonyban és a Balaton-felvidéken.
A Zala Megyei Közgyűlés vidék- és területfejlesztési bizottsága egyeztetett védekezést sürgetve kihelyezett ülést tartott Keszthelyen. A szakemberek megbeszélték, mit lehet tenni a hernyók ellen, hiszen az erdőgazdák, a polgármesterek nem tudják saját erejükből előteremteni a pénzt a védekezésre. Becslések szerint a Balaton zalai szakaszán több tízmillió forintba, az északi és déli partoknál pedig százmillió forintba is kerülhet a védekezés. A megyei vis maior-alapokból szeretnék fedezni a költséget, csakhogy előbb fel kell oldani a korlátozásokat.
A leginkább veszélyeztetett erdők védelméhez az FVM-től várják a segítséget, hiszen az agrártárca százmillió forintot elkülönített erre a célra. De más minisztériumok segítségére is számítanak, mert csakis összefogással lehet fellépni a rovarinvázió ellen.  A hernyók zöme kertekben, parkokban, lakott területeken és az erdőkben jelenik meg. A védekezés módja azonban más a kertekben, a parkokban és az erdőkben. Drótkefével el lehet távolítani a petecsomókat az elérhető díszfákról, máshol pedig növényvédő szert célszerű használni. Az erdőkben a költséges légi permetezés a megoldás, miközben óvni kell a védett rovarokat.
A fiatal hernyók ellen május első felében célszerű permetezni. Észak-Amerikában már alkalmaznak olyan víruskészítményt, amellyel mesterséges járványt idéznek elő a hernyók között. Ez a módszer nálunk is hasznos lenne, de elterjedésének gátja ismét csak a pénz hiánya. Számolnak a szakemberek a természetes ellenségek, többek közt az erdei legyek, a fürkészlegyek, a gyilkos fürkészek, a bársonyatkák, valamint a peteparaziták munkájával is.
Ha száraz, meleg tavasz jön, akkor a kár a tavalyinak kétszerese is lehet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek