Élő kert

Lisztérzékenyeknek amarántot

Házunk tájaGyőrffy Sándor2005. 05. 06. péntek2005. 05. 06.
Élő kert

Egy lisztérzékeny olvasónk azt kérdezte, milyen növény magjából készült lisztet használhat. Válaszom, hogy például az amarántét, amely a disznóparéjfélék családjába tartozik. Huszonhat faja közül tizenegy hazánkban is előfordul, ilyen például a szőrös disznóparéj. A díszkertekben a bókoló amarántot vagy rókafarkot ismerik.
Takarmányként a Réka fajta engedélyezett. Vitaminokban és ásványi sókban gazdag a levélzete. Igen gazdag kalciumban, vasban, C-vitaminban, és három százalék körüli arányban fehérjét is tartalmaz. Ahogyan a takarmánykukoricából szedegettük a zsenge főzni való tengerit, az amaránt zsenge szárát is a spárgához, levelét a spenóthoz hasonlóan fogyaszthatjuk.
A magjáért termesztett étkezési amaránt őshazája Közép-Amerika. E fajokból nemesített fajtái szerepelnek a Nemzeti fajtajegyzékben, Edit, Enikő, Maros, Rózsa néven. Magjuk aranysárga színű, fehérjetartalmuk 16 százalék körüli, és ideális bennük az aminosavak összetétele. Lizinből például lényegesen többet tartalmaz az amaránt, mint a gabonafélék, glutén nincs benne, ennek folytán lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Szénhidráttartalma kisebb, mint a gabonaféléké, olajban viszont dúsabb. Fogyasztása nem okoz emésztési zavarokat, hús pótlására, tojás helyettesítésére is felhasználható.
Termesztésére azok a területek alkalmasak, ahol vad alakjai is előfordulnak. Itt fokozatosan kell ügyelni a gyomtalanításra az esetleges átporzások megelőzéséért. Melegigényes növény, 16 Celsius-fok körül csírázik. Az egyenletes, gyors kelés érdekében apró morzsás, tömör magágyat kell készíteni. Május derekán vethetjük aprómagvetésre alkalmas géppel, mert hektáronként fél kilogramm magot kell elszórni egyenletesen, 0,5-1 centiméter mélyre, művelési módtól függően 45-75 centiméter sortávolságra. A gyors, egyenletes keléshez melegre és vízre van szükség. Vízről csak keléskor szükséges gondoskodni, mert mélyre hatoló gyökereivel később megtalálja az altalajban rejlő nedvességet.
Teljes virágzásban szükséges az "idegenelés", amikor is eltávolítjuk a szőrös disznóparéjegyedet. Amikor a virágzat elveszíti élénk színét, általában október elején, el lehet kezdeni a betakarítást. Nem érik egyszerre a buga, de ezt elősegíthetjük a virágzat alatti szárrész csavaros megtörésével. A bugákat metszőollóval műanyag edénybe szedjük, majd kiterítve 5-7 napig beton aljzatú szellős helyen, szükség szerint forgatva szárítjuk.
Cséplése kézzel vagy erre alkalmas géppel végezhető. A kicsépelt magot azonnal át kell tisztítani, és az így előkészített magot 11-13 százalék szárazanyag-tartalmúra kell szárítani. Termésátlaga, talajtól és évjárattól függően, hektáronként 0,6-1,4 tonna.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek