
Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu

A bécsi rozmaringot hívják borsfűnek, borsikának, borsos szatorjának, csombornak, csomborborsnak, hurkafűnek, kerti méhfűnek, pereszlénnek is. Német nyelvterületen babfűnek nevezik, mert az ételbe főzve csökkenti a bab puffasztó hatását.
Régen szerelemgerjesztő hatást tulajdonítottak ennek a fűszerként, gyógynövényként egyformán használt egynyári növénynek, amelyet már a XVI. századi füvészkönyvek is megemlítenek. A népi gyógyászatban méhcsípések fájdalmának enyhítésére használták: a letört zsenge hajtással borogatták a csípés helyét.
Márciusban állandó helyre vethetjük a borsikafüvet, tápdús, jól előkészített, tömörített talajra szórva a magot, mivel a fényben jól csírázik. Palántameleg vagy "langyos" ágyban nevelhetjük, ilyenkor május elején kell kiültetni a növényt, 20-25 centiméter távolságra. Az előveteménnyel - rozs, lóhere, kapás zöldségnövények - aránylag gyommentes talajt tudunk neki nyújtani, míg - egy-két kapálás után - gyommentesen be nem borítja a felületet.
A növény virágzó hajtásait gyűjtik. Júniustól kezd virágozni, de az augusztus végi, szeptemberi második vágás adja a tömeget. A legalsó elágazás felett sarlóval vagy metszőollóval elvágjuk a virágzó hajtást, és árnyékos, szellős helyen, vékony rétegben kiterítve szárítjuk. Körülbelül hat-nyolc kilogramm nyers növényből lesz egy kilogramm száraz fűszer. Tíz négyzetméternyi területen mintegy egy-másfél kilogramm száraz borsikafű termeszthető.
A fűszert ételek ízesítésére használjuk. Pár perccel a főzés befejezése előtt tegyük csak az ételbe a borsikafüvet, óvatosan bánva a mennyiséggel, mert az összemorzsolt, virágos hajtásrészei erősen illatosak, és ha sokáig főzzük, keserű anyagok válnak ki belőle. Akik nem fogyaszthatnak szemes borsot, helyette a káposztás kockára is szórhatnak a borsikafű morzsalékából.
A legszebb töveket meghagyhatjuk magfogásra. Amint a mag barnára színeződik, ponyvára vágjuk a magszárat, majd e fölé akasztva szárítjuk (hajlamos a pergésre).A tavaszi palántázásnál már cserépbe ültethetünk pár szálat, de ősszel is cserepezzünk belőle, esetleg külön vethetünk pár cseréppel, hogy télen - konyhánk ablakából - szedhessünk friss borsikafüvet jóféle salátákhoz, öntetekhez.
Elengedhetetlen - egyedüli - fűszere a szalonnaszeletbe csavart csirkemájnak is. A szívtől elválasztott csirkemájat megmosom, lecsurgatom és meghintem szárított, morzsolt borsikafűvel. A készen kapható (füstölt, főtt) császárszalonna-szeletekbe göngyölöm, és egy óra hosszát sütöm, míg a máj átsül, a szalonna zsírt ereszt. Zöldhagymával vagy retekkel fenséges étek.
Virágmenü Kecelen
Szemet gyönyörködtető, egyedülálló látványosságot ígérnek a keceliek azoknak, akik május 27-29. között ellátogatnak a városba: ekkor rendezik meg az Ehető Virágok Nemzetközi Fesztiválját, megspékelve a háromnapos programot borszépségversennyel és kertészeti kiállítással. A gasztronómiai versenyben öt kategóriában indulhatnak a vállalkozó szellemű szakácsok. Lehet készíteni salátát virágecettel, hidegtálat virágokból, meleg ételeket erdei, mezei és termesztett virágokból, desszerteket, sőt az ügyesebbek ehető csokrokat köthetnek virágokból és zöldségekből. A rendező T. G. Virágdekor Szakmunkásképző, Szakiskola és Kollégium gondoskodik arról is, hogy a népi, tájjellegű bográcsos ételek készítői is bemutathassák fortélyaikat, s ezáltal a fiatalok is kedvet kapjanak a szabadtéri főzéshez. Versenyre kelnek majd a házisütemények is, lesz virágkötészeti bemutató, valamint bor- és pálinkakóstoló.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu