Izaura nem betegeskedik

Világfajták "szorításában" él a magyar szőlészet és borászat. Újra és újra felvetődik a kérdés: a francia eredetű vagy éppen az ősi magyar fajtákkal, netán az új, rezisztens hungarikumokkal állhatjuk-e a versenyt a nemzetközi piacon? A kérdésre más és más válaszokat kapunk, ha a szakma kiváló képviselőit kérdezzük. A helvéciai borbírálaton is ezt tapasztalta a krónikás.

Házunk tájaBozsik József2005. 06. 03. péntek2005. 06. 03.
Izaura nem betegeskedik

A magyar csúcsborászat elsősorban a honosított francia fajtákkal ér el nemzetközi sikereket. Ez alól a Tokaji a kivétel, hiszen a Hárslevelű és a Furmint nem francia eredetű fajta.A "bikavér" megújulását Csizmazia Darab József nemesítő szerint az is szolgálhatná, ha új magyar vörösborszőlő fajtákból állítanának össze egy "új bikavért". Ezt azért is javasolja a magyar nemesítés nagy öregje, mert az egri kutatóintézetben az egyik cél éppen a bikavér típusú vörösborszőlők előállítása volt. Az egriek olyan újdonságokkal léptek a piacra - az új fajták ötvözetével, a cuvée típusú vörösborokkal -, amelyekkel a belpiacokon szép sikereket értek el. Különösen két magyar fajtával, a Turánnal és a Neróval.
A Cserszegi fűszeres hazai és angliai sikere is mutatja, hogy az új magyar fajtáknak van mit keresniük itthon és nyugaton egyaránt. A Bianca biobora talán Angliába is eljut. Ez a szőlő az Európai Unió jegyzékén is szerepel, és az osztrákok színtiszta Bianca borokat forgalmaznak.
A falusi turizmus és a vendéglátás hatalmas piac. A külföldiek ebben az esetben nem a francia világfajtákat keresik elsősorban, hanem a magyar specialitásokat, jóllehet a Szürkebarát is francia eredetű és az Olaszrizling is külföldi származású. Ám ez már olyan, mint a Jonatán története az almák világában: az eredetileg amerikai alma ma már hungarikum.
{p}
Helvécián, az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet (OMMI) fajtakísérleti állomásán több mint félszáz újdonság és összehasonlító világfajta bora szerepelt. Kerekes Istvánné vezeti a mikrovinifikációs pincét. Ez azt jelenti, hogy kis tételekben borászkodnak, hiszen minden egyes új fajta parcelláját külön-külön dolgozzák fel. Modern, nyolcvanliteres, ejthető tetejű krómacél tartályokban, tehát a korszerűbb technológiával készülnek a kiváló borok, amelyekről Kiss Ervin, híres badacsonyi borász is elismerően szólt. Jellemző lehet a gondolkodásunkra, amit mondott: "A turista Michelangelo Pietája előtt áll, és hümmögve megjegyzi, nem rossz, nem rossz. Pedig csodálatos!" Az új magyar szőlőfajták esetén is merjünk elismerő szavakat mondani, ha az a bor a dicséretet valóban megérdemli - hangoztatta a kiváló szakember.
A Nemzeti Fajtajegyzékben már ott szerepelnek az egykori kertészeti egyetem genetika tanszékének új fehérborszőlő-fajtái, a Taurus és az Odysseus, amelyek nemcsak fagytűrőek, hanem a betegségeknek is ellenállnak. Pernesz György, az OMMI témavezetője kiemelten szólt az Izaura nevű új fehérborszőlő-fajtáról, amely a Nemzeti Fajtajegyzék újdonsága, és rendkívüli fagytűrő képességével tűnik ki. Emellett a betegségekkel szemben ellenálló, ráadásul muskotályos zamatú bort ad. A fajta Csizmazia Darab József és az Egri Szőlészeti-Borászati Kutatóintézet újdonsága.
A Kecskeméti Szőlészeti-Borászati Kutatóintézet is egy sor kiváló fajtával szerepelt a kísérletekben. A Gesztus és a Generosa fehérborszőlő-fajták tavaly kaptak állami elismerést. A Heuréka szintén fehérborszőlő, de még csak jelölt. A vörösborszőlők közül figyelemre méltó a Korai bíbor nevű, államilag elismert fajta, valamint a Pannon frankos.
A helvéciai borbírálat is világossá tette, hogy jó néhány olyan magyar érték született az elmúlt években, amelyek méltóak a szőlősgazdák és a borászok figyelmére.

Ezek is érdekelhetnek