Kincs a fúrott kút a portán

Mivel egyre magasabbak a víz- és csatornadíjak, nagy kincs a tiszta víz, sokan takarékoskodunk hát vele. A növények fejlődéséhez szükséges vízhez persze nemcsak a közműhálózatból juthatunk hozzá, öntözésre esővizet vagy saját kútból nyert vizet is használhatunk. A legolcsóbb módszer, ha az esővizet felfogjuk, és összegyűjtjük ciszternába vagy vashordóba.

Házunk tájaPintér Csilla2005. 06. 10. péntek2005. 06. 10.
Kincs a fúrott kút a portán

Esővízzel öblíthetjük a WC-t is. Erre alkalmas még a fürdőszobai elfolyó víz is, ha vödrökben vagy megfelelően kialakított tartályban tároljuk, elvégre a nem víztakarékos öblítőtartályok 8-12 liter vizet zúdítanak le, ami egy kétgyerekes családnál akár 100-300 liter fogyasztást is kitehet naponta.  Meglepően nagy mennyiségű víz kerül a csatornába fürdés, mosás és öblítés után is, amelyet szintén felhasználhatunk a ház körül.
Boldog lehet, akinek saját kútja van a kertben vagy az udvaron, rengeteg pénzt megtakaríthat vele. Aki viszont mostanában szeretne kutat fúratni, készüljön föl rá, hogy megkérik az árát. Igaz, a kútnak még a dédunokák is élvezik majd a hasznát. Egy alföldi székhelyű kft.-nél megtudtuk, náluk méterenként 20-30 ezer forint a fúrás díja. Ha szerencsénk van, és már hetven méter mélységben találnak ivóvíz minőségű vizet, akkor is kétmillió forintnál többe kerül a fúrás (persze a gépezet nélkül). Gyakran azonban száz, százötven, kétszáz méterre is le kell fúrni ivóvíz után. És akkor még nem számoltunk a vízügyi szakember - aki a kúttervezés mellett azt is megmondja, hogy milyen mélyen van a víz - fizetségével, illetve az engedély (az illetékes környezetvédelmi és vízügyi felügyelőségnek kell benyújtani, és tizenkét hatóság szakvéleménye szükséges hozzá) beszerzésének díjáról. Információink szerint a tervezésért és az eljárásért akár négyszázezer forintot is elkérhetnek.
Ha a jelentős költségek ellenére megéri kutat fúratni, miként lássunk hozzá? A tatabányai Bódis István fúrási vállalkozó, a Magyar Vízkútfúrók Egyesülete tagja azt tanácsolta, hogy először is mérjük fel, mekkora a vízigényünk. Ha három-öt év alatt megtérülnek a ráfordításaink, akkor érdemes elvégeztetni a munkát. A kúttervezéssel is foglalkozó, kis mélységű kutak fúrásához engedélykérelmi mintákat (a megrendelő maga is elboldogul a kitöltéssel) rendelkezésre bocsátó szakember legfeljebb 35-40 méter mély kutak fúrására vállalkozik családi házaknál és hétvégi telkeken. A munkákat száraz eljárással végzi, berendezése elfér egy teherautón.
Szolgáltatásainak ára összetett, mivel sok mindentől függhet egy kút létesítésének költsége. Számításba kell venni a geológiai adottságokat, azt, hogy sikerül-e vizet hozni a felszínre, milyen mély a kút, hány kutat kell fúrni és milyen gépészeti igényeket kell megvalósítani. Mindent figyelembe véve nála méterenként 15-30 ezer forint a fúrás díja. Egy negyvenméteres kút esetében a költségek - az akna létesítésével együtt - meghaladhatják az egymillió forintot. A műanyag kútbélés cső folyómétere jelenleg 2500 forint körül alakul. Ehhez járul még a szivattyú ára, ami 60-300 ezer forint között mozog, a víztisztító rendszerért pedig 250-300 ezer forintot kérnek a szaküzletekben.
Az első vízzáró réteg feletti talajvíz - ha a kútfúró ezt hozza fel (a polgármesteri hivatal jegyzőjéhez kell benyújtani az engedély iránti kérelmet) - alkalmas mosásra, fürdésre, WC-öblítésre és természetesen öntözésre. Az öntözéshez fúrt kutakból nyert víz köbméteréért azonban a tulajdonos 3,80 forint vízkészlet-járulékot tartozik fizetni a vízügyi hatóságnak. A szakember hozzátette, hogy víztisztító rendszer alkalmazásával az öt-tizenöt-húsz méter mélyből érkező talajvízből is előállítható ivóvíz minőségű víz.

Ezek is érdekelhetnek