Kutyaposta

A Kutyapostás örömmel olvasta a lapokban, hogy Győrben egy négylábú terapeutát is alkalmaznak a Gézengúz Alapítványnál. A csodadoktor neve Jack, "márkáját" tekintve pedig egy labrador.

Házunk tájaSzücs Gábor2005. 06. 17. péntek2005. 06. 17.
Kutyaposta

Jack doktor veszi kezelésbe azokat a kicsiket, akik koraszületésük miatt különféle problémákkal küzdenek: mozgás- és beszédzavarral például. A labradorral töltött órák fantasztikus fejlődést hoznak: a kutyával kialakuló érzelmi kötődés hatására a gyerekek jobban összpontosítanak, és örömmel élik meg saját fejlődésüket. Jack doktor bundájába kapaszkodva lehet megtenni az első, bátortalan, de már önálló lépéseket, s Jack doktor vakkantása a jutalmazó szó, ha egy feladatot sikerült végrehajtani...
Az elmúlt évtizedben sok orvos érdeklődése fordult a kutyatartók felé. A kutatások eredményei szerint ugyanis a kutyatartás csökkenti a magányt, a depressziót, a testi-szellemi leépülést, és fokozza a stressztűrő képességet. Egy gazdáját szerető kutya naponta többször tudatja "emberével", hogy rajong érte, és közülünk sokaknak bizony ez az egyetlen lehetősége arra, hogy szeretetet kapjon.
Egy amerikai öregek otthonában élt mindenkitől elhagyatva, Alzheimer-kórban Esther néni. Már évek óta soha, senkihez nem szólt, csak magában dünnyögött, valami ilyesmit: na-na-na. És akkor elvitték hozzá Laddie-t, a segítőkutyát. Laddie belépett a szobába, Esther néni arca felderült, és teljesen váratlanul megszólalt: "Milyen szép kutya! Gyere ide, drágám, hadd simogassalak meg..."Ilyen terápiás kutyák tettek már csodát évek óta önmagukba zárult autista kisgyerekekkel; pusztán csak szeretetreméltó lényükkel érik el, hogy a kis beteg visszatérjen az emberek világába.
A kutya nemcsak érzelmi társ, hanem jó pedagógus is. Ha az embergyerek kap egy kiskutyát, akkor a kutyával együtt jelentős lélektani előnyhöz is jut. Olyan tanítómester kerül mellé, aki hűségével, szeretetével és őszinteségével megnyitja az utat a harmonikus emberi kapcsolatok kialakulása előtt. A kutya ugyanis mindig és azonnal válaszol a gyerek viselkedésére, megtanítja neki, hogy cselekedeteinek következményei vannak, hogy egy másik élőlénnyel csak felelősségteljesen lehet bánni. A kutyával való együttélés a gyereket biztosan hozzásegíti ahhoz, hogy önmagát is jobban megismerje; a négylábú tanártól már zsenge korban meg lehet tanulni, hogy tekintettel kell lennie másokra. És ez talán több mint hasznos útravaló...
Ám a kutyák nemcsak pszichológusok, hanem a vakokat, a mozgássérülteket, a siketeket és az epilepsziásokat is segítik. Képesek a gazdájuk helyett liftet hívni, levenni az árut a polcról, tárgyakat behozni, veszélyre figyelmeztetni. Az epilepsziás beteg kutyája előre megérzi gazdája közelgő rohamát, figyelmezteti, és megpróbálja biztonságos helyre terelgetni.
Az ember és a kutya, ha igaz, több mint százezer éve él és fejlődik együtt. A különösen hosszú együttlét során - egyedüliként az állatvilágban - a kutya képessé vált zökkenőmentesen beilleszkedni az emberi csoportok életébe. Mégpedig azért, mert elsajátította a szociális megértést; úgy is mondhatjuk, hogy az emberrel együtt élve a kutya az egész életet érti, az Életet, amelyben az emberrel együtt létezik.
Megértik, ha boldog vagy, és azt is, ha szomorú. Látják rajtad - talán előbb is, mint Te -, ha beteg vagy, pontosan tudják, mikor szorulsz segítségre, és ha bajban vagy, akkor sem fordulnak el Tőled.
És tudnak még valamit. Képesek feláldozni magukat értünk. Komolyan és mélyen szeretnek bennünket, és természetesnek veszik, hogy segítenek nekünk. Akár az életük árán is.

Ezek is érdekelhetnek