Mosolykörte a génbankban

Keszthelyen mindent megtudhatunk a körtéről. A 254 körtefajtából álló génbankban Kocsisné Molnár Gitta egyetemi adjunktus vezeti a vizsgálatokat. Telepítését 1981-ben Kótun Károlyné és Borka Gyuláné kezdte meg, és napjainkban is folytatódik. Egy-egy fajtából kettő-négy fa található, s úgy alakult ki az érdekes körtegyűjtemény, hogy befogadtak bárhol talált fajtát.

Házunk tájaBozsér Erzsébet2005. 06. 24. péntek2005. 06. 24.
Mosolykörte a génbankban

Vadkörte alanyon, szabad orsókoronával nevelték a fákat, amelyek között sok érdekesség (különböző tájfajták, külföldről származók és vadkörték) található e gyűjteményben. Akad közöttük olyan is, amelynek nem ismerik az eredetét. A körtés az egyetemi hallgatók számára kiváló helyszín a kutatómunka megismerésére. Kocsisné elmondta, aprólékosan megfigyelik a körtefajtákat. Vizsgálják a virágzási időt, a virágsűrűséget, a virágzás erélyét. Érdekes megfigyelés, hogy a méhek nem nagyon kedvelik a körtevirágot, számukra nem vonzó az illata. Ez nehezíti a termékenyülést, ezért ha a kertünkbe körtét ültetünk, jó, ha van társa is.A keszthelyi egyetemi körtésben folyamatosan érik a gyümölcs, több tájfajtában is gyönyörködni lehet.  Megtalálható például az árpával érő vagy a bőtermő papkörte, a mosolykörte, a mézes körte, s jó néhány ismeretlen, amelyeket a behozójáról neveztek el. Több, betegségeknek ellenálló fajta található közöttük, ami nagy érték a nemesítői munkában. Nemesítést nem végeznek Keszthelyen, jóllehet az adottságok kiválóak. A négy-öt szakemberből álló kis csapat munkájának a megkezdéséhez is még nagyon sok pénz kellene.
A génbankot hosszú ideig támogatta az agrártárca, tavaly azonban elapadt a forrás.  Amíg almából rengeteg az új fajta, körtéből a megszokottakat használják. Pedig a Nyugat-Dunántúlon különösen jól érzi magát ez a gyümölcs, és itt díszlik az ország, sőt Európa legnagyobb összefüggő körteültetvénye. A gyümölcsben rejlő piaci lehetőségeket még jobban ki lehetne aknázni.
A keszthelyi génbank nem forgalmaz szaporítóanyagot, a fajták nagy része nincs rajta a fajtajegyzéken. A génbank számára marad az oktatás, amely iránt megnőtt az érdeklődés, sokan jelentkeznek kertészképzésre.

Ezek is érdekelhetnek