Üzenjük

Házunk tájaVeszelszky Éva2005. 06. 17. péntek2005. 06. 17.
Üzenjük

Simon Tamás, Szamossályi
Sáfrányon a mediterrán vidékeken honos virághagymás valódi sáfrányt értjük, amelynek apró bibéje adja a jellegzetes aromájú, leveseknek, süteményeknek szép sárga színt adó fűszert. Mivel átlagosan ötezer virágból nyernek öt dekagramm drogot, ára az aranyéval vetekszik. Nálunk - nagyrészt a magas ára miatt - nem jelentős iránta a kereslet, többnyire importból fedezik. A valódi sáfrány pótlására használják a nálunk könnyebben termeszthető, szintén délszaki sáfrányos szeklice (pórsáfrány vagy szaflór) virágszirmait, amely ugyancsak tartalmaz ételek és italok színezésére felhasználható sárga és vörös színanyagot, drogja gyengén illatos, kissé kesernyés ízű. A sáfrányos szeklice fagyérzékeny növény, meleg fekvésű területeken, mély rétegű, jó vízgazdálkodású talajokon azonban vegyes kultúrában is jövedelmezően termeszthető. Hazai fajtája a Pannónia, amelyet a kiegyenlített virágdroghozamra nemesítettek.

Basa István, Ceglédbercel
A küldött minta alapján rózsáit az egyébként gyakori rózsarozsdagomba fertőzte meg. A betegség jellegzetes tünetei a hajtáson, levélen, virágszáron és a virág csészelevelein egyaránt megjelenhetnek. Kezdetben a levél színén sárgászöld pontszerű foltok, később a levél fonákján narancsvörös kiemelkedések - fertőző spórák tömege - látható. Később a levél színén sárga, szögletes foltok jelennek meg, amelyben a fonákon kiemelkedő fekete spóratartók képződnek. A megtámadott levelek megsárgulnak, idő előtt lehullanak, a beteg növényi részek torzulnak, egyhamar elszáradnak. A kórokozó a talajban és a fertőzött növényi részeken áttelel, tavasztól onnan tovább fertőzi a rózsatöveket. Elsődlegesen a fertőzött, torzult részek és a lehullott levelek megsemmisítésével védekezhetünk a betegség ellen. Mivel metszéskor a vágóeszközzel a fertőzés terjed, a szükséges fertőtlenítés minden vágás után elengedhetetlen! A tél végi rezes lemosó permetezésnél és később is fontos, hogy a permetlé a töveket és a talajt egyaránt érje. Vegetációs időben a beteg részektől megtisztított töveket szükség esetén Antracol vagy Dithane M45 gombaölő szeres permetezéssel meg lehet védeni (ez az esetleges peronoszpóra-fertőzés ellen is hatásos). Szeretnénk azonban olvasóink figyelmét a betegségeknek ellenálló fajtákra irányítani, amelyekkel a vegyszeres védekezést minimálisra (tél végi lemosó permetezésre) mérsékelhetik. Legszívesebben azt ajánlanánk, hogy a fertőzésre fogékony egyedeket lehetőség szerint ellenálló fajtákra cserélje, és az új növényeket ne a beteg tövek helyére ültesse!

Pálffy Balázs, Vác
A gyógynövények hatóanyagai (ide tartoznak az illatanyagok is) a megporzó rovarok csalogatására vagy valamilyen védekezésként - kórokozók, kártevők riasztására, esetleg egy másik növény távoltartására - képződnek. Ugyanazon növényfajok monokultúrában vagy más-más növénytársításban, eltérő talaj- és éghajlati viszonyok között más és más hatóanyag-tartalommal bírnak. Akik több emberöltőn keresztül vadon gyűjtötték a gyógyfüveket, jól tudták, hogy melyik növények szomszédságában teremnek a legértékesebb gyógynövények. A különböző hatóanyagokra nemesített fajták ezzel szemben egy-egy hatóanyagban állandó, a gyógyszeripar számára kiszámítható minőséggel rendelkeznek. A vadon begyűjtöttek azonban nagyon változó minőségűek - esetenként a fajtáknál is értékesebbek. Így fordulhat elő, hogy a füves hegyoldalakon szedett kakukkfű a kertben egy tömegben termelteknél sokkal illatosabb, és fűszerként is aromásabb.

Ezek is érdekelhetnek