Virágot holdújság idején

Az ősi természeti népek hitvilágában a Nap a sötétséget elűző, hatalmas és erős atyát, a Hold az óvó és tápláló anyát személyesítette meg. Ez hétköznapi nyelvre úgy fordítható le, hogy minden élő folyamathoz a Nap sugározza az energiát, de a teremtmények világra segítéséhez és növekedéséhez a Hold közvetítő energiája, "bábáskodása" is szükséges.

Házunk tájaVeszelszky Éva2005. 06. 03. péntek2005. 06. 03.
Virágot holdújság idején

Mint ismeretes, Földünk egy teljes év alatt járja körbe a Napot, míg a Hold közel 28 naponként kerüli meg a Földet. Eszerint a Földről nézve a Hold más és más alakzatot mutat attól függően, hogy a Nap a Hold melyik részét világítja meg. Amikor a Hold a Nap és a Föld közötti tengelyen áll, semmit nem látunk belőle. Néhány óra múlva egy keskeny sarló - az újhold - tűnik fel, amit holdújságnak is neveznek. Ehhez a naphoz fűződik a legtöbb gyógyító és időjósló hiedelem. Számos betegségre ajánlották, hogy holdújságkor kezünkkel a nem múló szemölcsöt, szeplőt, reumás fájdalmat söprögetve hajtogassuk, miközben a holdsarlóra nézünk: "Amit látok, újuljon, amit söprök, úgy múljon!" (Lenézni nem volt szabad, mert akkor a betegség megmaradt!) Időjóslások közül: "Ha az újhold csüngőre áll (a szarvai lefelé állnak), eső lesz." "Ha teknő módjára megállna benne a víz (szarvai felfelé mutatnak), szárazság lesz meg szelek is lesznek." Ha az újholdnak "udvara" van (körülötte karika látszik), az esőt jelez, minél szélesebb az udvar, annál több eső várható. Az tartják, amilyen az időjárás holdújság idején, olyan marad a következő két hétben is.
Megfigyelték, hogy ha holdújságkor vagy fogyó hold idején vetnek, akkor sokat virágoznak és könnyen felmagzanak a növények, de a magok nem kötődnek. Ezért ilyenkor csak virágmagokat vetnek. Gazdasági növényeket inkább telő hold idején vetnek és ültetnek, mert azt tartják, hogy a Holddal együtt a magok könnyebben csíráznak, a növények jobban növekednek, a termések is megtelnek éltető erővel. Újhold után 14 napig dagad a hold (az íve ekkor D betűt mutat). Ebben az időszakban levecsesebbek, ízesebbek a termések, illatosabbak a virágok és a gyógyfüvek. Ilyenkor ajánlják az illatos drogok gyűjtését is, mert akkor a gyógyhatásuk is erősebb. Friss fogyasztásra is ilyenkor szedik a zöldségeket és gyümölcsöket, mert ekkor a termések zamatosabbak, ízesebbek. Telő hold idején az energiák befelé hatnak, így ez a növekedés, a gyarapodás ideje. Teliholdkor -amikor az egész égitestet megvilágítja a Nap - az energiák majdhogynem szétvetik az élő szervezeteket. Ilyenkor mindent elönt a nyugtalanság, az átlagnál többen születnek, több a baleset. Telihold után elkezdődik a hold "becsípődése" (a sarló C betű alakú), ez a kifelé ható energiák, a tisztulás, a tömörödés, átrendeződés ideje. Ez az időszak kedvező a trágya kiszórására, a gyökértermésű, valamint a virágos növények vetésére, illetve ültetésére. Tárolásra szánt termést és vetőmagokat is ilyenkor gyűjtenek be, mert így tovább eltarthatók és betegségekre kevésbé érzékenyek. Régebben a hajóépítésre vagy bútornak szánt fákat is fogyó hold idején vágták ki, mert akkor anyaguk tömörebb, nem korhad, kevésbé vetemedik. A sebzéssel járó műveleteket - metszést, oltást, szemzést - újhold táján a legjobb elvégezni, mert ilyenkor a sebek még nem nedveznek, de a telő hold energiája már segíti a forradást, a megújulást.

Ezek is érdekelhetnek