Aszalvány házilag

Ha a megtermett gyümölcsöt nem fogyasztja el a család, érdemes megaszalni. A legrégibb és legolcsóbb tartósítási módot, a napon történő aszalást emberemlékezet óta ismerjük. Ma már azt is tudjuk, hogy vitaminokban, ásványi sókban gazdag csemegéhez jutunk, hiszen aszalással csupán az előáztatással pótolható vizet vonjuk ki a gyümölcsből.

Házunk tájaPintér Csilla2005. 09. 02. péntek2005. 09. 02.
Aszalvány házilag

A napon való aszaláshoz megfelelő méretű fatálcára, gyúródeszkára vagy cserényre van szükség. Fakeretre szögezett szúnyoghálóból magunk is készíthetünk cserényt. Drótfonatot nem ajánlatos használni, mert a gyümölcsben lévő savak oldják a fémet, és a szervezetre ártalmas fémsók képződhetnek. Az előkészített, szétterített gyümölcsöt célszerű letakarni molinóval, nehogy ellepjék a legyek és a hangyák. Mivel a tálcát nem sokáig kell kerülgetnünk - általában 4-10 nap alatt elkészül az aszalvány -, a hétvégi ház teraszának szeglete is alkalmas az elhelyezésére. Menet közben azonban forgatni, ellenőrizni kell a gyümölcsöt, nehogy túlszáradjon, megkérgesedjen a külső része, mert akkor bármeddig áztatjuk majd, nem szívja magába a nedvességet, és élvezhetetlenné válik. Az aszalvány akkor jó, ha nem levedzik, és a darabkák könnyen elválnak egymástól. Napon és tűzhelyen való aszaláshoz is használhatunk fém talpazatból és fából vagy alumíniumból készült felső részből álló, jól szellőző aszalószekrényt, amelyben egymástól 4-5 centire helyezkednek el a cserénytálcák. Ezeket folyamatosan cserélgetni kell (az alsót felülre), hogy egyenletesen aszalódjon a gyümölcs. A régimódi tűzhely, sparhelt lapján történő aszaláskor száraz gallyakkal tüzeljünk, szenes fűtésnél várjuk meg, amíg ellobban a láng és csak a szén parázslik. Ha villanytűzhelyen aszalunk, a legalacsonyabb fokozatra állítsuk a kapcsolót, különben odaég az aszalvány.
Sütőben legegyszerűbben úgy aszalhatunk, hogy a langyos térbe helyezzük a farostlemezből készült vagy vesszőből font (sütőrács méretű) tálcát. Az aszalnivalót legalább félóránként forgassuk át, hogy egyenletesen száradjon. Ne feledjük résnyire nyitva hagyni a sütő ajtaját, mert zárt térben nem kering a levegő, nem távozik el a pára és megsül a gyümölcs. A tűzhelyben aszalt termés minősége nem éri el az aszalóházban és a napon aszaltét, de így is finom csemegét készíthetünk.  A tűzhelyen vagy a sütőben 30-35 Celsius-fokon kezdjük el az aszalást, és amikor kicsit összetöpörödött a gyümölcs, emeljük a hőfokot. Az aszaláshoz körülbelül 40-45 Celsius-fokos hőmérsékletre van szükség. A gyümölcsben levő illóolaj ugyanis 45-50 Celsius-fokon, a cukor 50-60 Celsius-fokon, az alkaloidák és a vitaminok 60-70 Celsius-fokon megsemmisülnek. Ezért a hőmérséklet idő előtti emelésével nem érdemes siettetni az aszalást.

Ezek is érdekelhetnek