Gépkotlós keltette gyöngyik

Valóságos Noé bárkája Motkó Barnabás szendrői portája, aki már sokféle állatot tartott. A nyugdíjas pedagógus gyöngytyúktenyészete különösen híres a csereháti településen. A nemrég még matematikát és kémiát tanító férfi tizenöt éve keltetőgépet is vett, ami akkoriban újdonságnak számított. Ma is gyakran hoznak neki liba-, kacsa- vagy gyöngytyúktojást bérkeltetésre.

Házunk tájaKeresztény Gabriella2005. 09. 16. péntek2005. 09. 16.
Gépkotlós keltette gyöngyik

Az udvari díszként vagy haszonállatként tartott izgága gyöngytyúkok a legmagasabb diófára, és a háztetőre sem lusták felrepülni, ahhoz viszont nem kitartóak, hogy 28 napig megüljenek apró, kőkemény héjú tojásaikon. Nekik aztán mindegy, hogy egy hő- és páraszabályozós keltetőgép vagy egy türelmes kotlós kelti ki csibéiket. Még a tojások rendszeres reggeli és esti forgatását, lámpázását is gazdájuk végzi helyettük, aki szerint egy jó keltetőgép kellő odafigyeléssel többet tud a leggondosabb anyamadárnál is. Egyszerre képes házi baromfi és vízi szárnyas, sőt akár még fácán keltetésére is, noha mindegyik más-más időben bújik ki a tojásból.
Az állattartás szeretetét gazdálkodó szüleitől megöröklő, pirospozsgás, jó kedélyű Motkó Barnabás jelenleg három hízót nevel, nyulakat tenyészt, fácánjai is vannak, nagyüzemi baromfiállományát pedig éppen most próbálja visszacserélni a régi magyar fajtákra.
- Nagyon szeretnék gatyás és búbos tyúkjaim mellé egy kopasz nyakút is. Tartottam néma kacsát is, de nem nagyon kedveltem. A pulykának meg a húsát nem szerette a családom. Volt kecském is, de mindent összerágott. A liba pedig olyan furmányos, hogy még a madzagon lógó kulcsot is kiveszi az ajtóból, aztán irány a határ, mert keresi a vizet.
A gyöngytyúk különleges, félvad baromfi. Sokan nem szeretik fémes hangjának ricsajozása miatt, megfogni se hagyja magát, tojását aprónak, húsát száraznak tartják. Gazdájuk nem így gondolja, máskülönben nem foglalkozna velük.
- Kiismertem én már minden faksznijukat. Amint felcseperednek, megnyesem a szárnyukat, hogy ne repülhessenek ki az udvarról. A diófánkra még így is felszállnak. Van egy ismerősöm, aki nem vacakol ilyesmivel, ha gyöngytyúklevesre vágyik, fogja a légpuskát, és puff, lelövi a fáról. Nekem nincs puskám, egyébként sem tudnám lelőni őket, így a feleségem kése alá kerülnek. Az ólban külön alvófájuk van, nem vegyülnek a többi baromfival.
Nagyon hasznosak, még a zajosságuk is az, mert elriasztják vele a kártékony rágcsálókat, menyétet, görényt. Régen éppen emiatt tartották őket a házaknál; és ma egyre divatosabb a tenyésztésük. A gyöngytyúk húsa barna ugyan, de nem száraz, csak zsírtalan. És finom, mint a fácáné. A levese, mellehúsa felséges! Valóban kemény héjú és aprócska a tojása, de rengeteg hasznos ásványi anyagot tartalmaz. Ugyanazon a darán él, mint a rendes tyúk, csak összecsipeget hozzá mindenféle egyebet.
- A gyöngyinek van ára, és mindig van rá kereslet. A kifejlett, vágott, pucolt jószágért kétezer forintot adnak, a közönséges tyúkért még ezret sem. Gyerekkoromban különben az a babona járta, ha valaki kicsi tojást lelt, át kellett dobnia a tetőn, nehogy rontást hozzon a házra. Én egy jércetojásnak hitt gyöngyitojást dobtam át, és, úgy higgye el, nem tört össze!
Gyöngytyúkot az idén egyszer keltetett gépében az állattartásáról évek óta pontos könyvelést és keltetőnaplót vezető férfi. A napló szerint az áprilisban berakott 97 tojásból lámpázás után 70 maradt, végül 66 kelt ki. Most csak egy felnőtt tyúkja és harminc pár hetes gyöngyije van, a többit az anyósának adta. Kakast kell majd kerítenie hozzájuk a vérfrissítés miatt, nehogy elkorcsosodjon az állománya.
Az udvaron búza- és kukoricadarával próbálja előcsalogatni szeretett gyöngyijeit a gazdájuk, s közben megjegyzi: családja szerint ő nem is igazi üzletember, annyira bolondja az állatoknak. Tavaly a házuk eresze alól lepottyant egy fecskefészek, elvégre az égi madárkák is végezhetnek pancser kőművesmunkát, és egy élve maradt kismadarat hetekig etetgetett léggyel, sajnos hiába. Ezek után nem kétlem, hogy Motkó Barnabás valóban nem vágná el egy gyöngytyúk nyakát.

Ezek is érdekelhetnek