Ültessünk szamócát

Ez a csapadékos őszelő a szamóca telepítésére kiválóan megfelel. Három, de legkésőbb négy év után már úgy elöregszik a szamócaültetvény, hogy újat kell telepíteni. Az új telepítéshez erős, egészséges sarjakat válogassunk vagy vásároljunk.

Házunk tájaValló László2005. 09. 02. péntek2005. 09. 02.
Ültessünk szamócát

A szamóca a könnyen művelhető, középkötött és humuszban gazdag talajok növénye. Noha nem kifejezetten melegigényes, mégse telepítsük fagyzugos területre, mert első virágai, amelyek a légértékesebb gyümölcsöket adják, erősen károsodnak a késő tavaszi fagyoktól.
A telepítés előtti szervestrágyázást a szamóca különösen meghálálja. Érett istállótrágyából akár tíz kilogrammot is bemunkálhatunk a földjébe négyzetméterenként. Ha csak kerti komposztunk van, azt is ilyen mennyiségben dolgozzuk a talajba, és "erősítsük meg" foszfor- és káliumtartalmú műtrágyákkal.
Az új ültetvény számára ajánlott a 40 x 40 centiméteres sor- és tőtávolság, de három-négy soronként hagyjunk köztük legalább fél méter széles művelőutat, hogy ápolás, szüret alkalmával ne tapossuk le a növényeket. Telepítéskor legelőször a tövek helyét jelöljük ki. Ehhez tanácsos egy negyven centiméteres mérőpálcát vágnunk, amellyel - kifeszített zsinór mellett - kijelöljük az ültetési helyeket. Fontos az ültetés mélysége is: a palánta olyan mélyre kerüljön, mint az eredeti helyén volt. Gyökerét ne vágjuk vissza telepítés előtt, mert a kis növény ebben raktározza tartalék tápanyagainak jelentős részét! Ültetés után öntözzük be alaposan a töveket, hogy a víz a gyökerekhez mossa-iszapolja a földet.
Egy kis beruházással és - legalábbis kezdetben - egy kicsit több munkával előbbre hozhatjuk az ültetvény érési idejét. Ennek eszköze a fekete fóliás takarás, amelynek kétségtelen előnye, hogy alatta hamarabb melegszik föl a talaj, elpusztul a gyom, és jobban megőrződik a talaj nedvessége is, ami különösen az aszályos érési időszakban nagy jótétemény.
A szamócaültetvény földjének kéregzúzalékkal való takarása szintén megfontolandó. Igaz, nem annyira előnyös, mint a fekete fólia, azonban természetes eredeténél fogva kellemesebb hatású a kertben. Másfelől pedig a kéregzúzalék alatt is melegebb marad a talaj (noha nem annyira, mint a fólia alatt), ami tél végén lesz majd előnyös, hiszen hamarabb indul meg a talajélet. Az egyéves gyomok fejlődése a zúzalék alatt is megakad, azt a néhányat pedig, amelynek sikerül áttörnie a kéregtakarót, kézzel könnyen kitörhetjük.

Ezek is érdekelhetnek