Üzenjük

Házunk tájaVeszelszky Éva2005. 09. 16. péntek2005. 09. 16.
Üzenjük

Rejtő János, Budapest
A fenyőfélék és a tűlevelű örökzöldek, a tuják pusztulása több okra vezethető vissza. Elsősorban a környezeti feltételeket tanácsos megvizsgálni, hogy azok a többnyire párás, hűvös éghajlatot igénylő tűlevelű fenyőknek megfelelnek-e. A mi éghajlatunkon (a nyugati határvidékeket leszámítva) a fenyőfélék csak lombhullató fák és cserjék védelmében fejlődnek szépen, ezek nélkül még rendszeres öntözés mellett is csak szenvednek. A tuja- és borókafélék elvileg ugyan tűrik a szárazságot, de ha az párosul a városi szennyeződéssel, akkor a betegségek hamarabb fellépnek, és a növények nehezebben védekeznek ellene. Ilyen esetben nincs sok értelme a permetezésnek, hiszen ha az élőhelyi feltételek nem megfelelőek, akkor a legyengült növények előbb-utóbb úgyis újrafertőződnek. A korábban ellenállónak mutatkozó tujaféléken emellett egyre több, eddig nálunk ritkán előforduló kártevő károsítását jelzik a szakemberek. Ezek ellen vegyszeres védekezés csak a fertőzés korai időszakában ajánlható, amikor egy-két permetezéssel megmenthetők a növények. Mivel olvasónk nem írta meg a tüneteket, nem tudunk tanácsot adni arra, hogy mivel menthetné meg a beteg örökzöldeket. Azt azonban jó szívvel ajánljuk, hogy figyeljék meg a környékükön egészségesen, szépen fejlődő növényeket és növényegyütteseket, mert ötletet kaphatnak arra, hogy a gyengén fejlődő növényeket milyen társítással menthetnék meg, vagy esetleg milyen más, virulensebb fajtával cserélhetnék le.

Berecz Imre, Gödöllő
Kiváló hazai téli dinnyefajtánk a Hógolyó, amelyet egy ősi tájfajta szelekciójával állítottak elő. (Érdekesség, hogy a Hógolyó ősének magjait nemrég azonosították Mátyás király visegrádi gyümölcsöskertjének egy nemrég feltárt kútjában talált magokkal.) A fajta magas cukortartalmú, úgynevezett gyógydinnye, amely könnyen emészthető, ezért máj- és epebetegek is fogyaszthatják. Termését féléretten, még a fagyok előtt szedik le, majd levegős, hűvös helyen szétrakva vagy száraz szalmába süllyesztve érlelik tovább. Pincehőmérsékleten, külön kezelés nélkül is, általában karácsony körül érnek be a termések. A tárolóhely hőmérsékletének szabályozásával azonban az érés ideje is változtatható, így december elejétől is fogyaszthatók, illetve kora tavaszig is eltarthatók lesznek az értékes, piacképes friss termések. Ezek többnyire jól értékesíthetők igényesebb üzletekben a téli vitaminszegény időszakban. Sajnos tény, hogy a hazai piacokat elárasztották a beltartalmilag sokkal kevésbé értékes, de olcsóbb import dinnyével, ami a hazai termesztést időszakosan visszaszoríthatja. Szeretnénk azonban olvasóink figyelmét felhívni - mind termesztői, mind fogyasztói oldalról közelítve - a hazai termesztés értékeire. Bizonyára sokan megszagolják, mielőtt megvásárolnák a dinnyéket. Talán feltűnt, hogy a dömpingdinnyéknél nem a megszokott, a fajtára jellemző, fűszeres dinnyeillat érződik. Az ilyen dinnyék (és más gyümölcsök) gyakran éretlenek, túlérettek vagy már rothadnak, holott az egyik felük még éretlen. Ez azért van, mert a hosszabb szállításra előkészített dinnyét (banánt és más gyümölcsöket) éretlenül szedik le, majd a szállítás és a tárolás alatt etilénnel utólag még érlelik a terméseket. Mivel a zárt ládákban a termések nem szellőznek, a kellemetlen gázok érezhetők maradnak az értékesítésre kerülő termésekben is. Ezek egészségkárosító hatását sem zárhatjuk ki. A termesztés oldaláról nagy hibát követnénk el, ha a mesterségesen leszorított árak miatt a hazai dinnyetermesztést és az értékes fajtákat engednénk visszaszorulni. Ezeket, ha csökkent mennyiségben is, de termesztésben kell tartani, mert az egészséges, minőségi termékekre láthatóan nő a kereslet.

Ezek is érdekelhetnek