Üzenjük

Házunk tájaVeszelszky Éva2005. 09. 09. péntek2005. 09. 09.
Üzenjük

Menártovics Andrásné, Csemő
A vaddohány, más néven selyemkóró Amerikából behurcolt, agresszív gyomnövény, amelyet hazánkban a 12 legveszélyesebb gyom között tartanak nyilván. A jókora, elágazó ágrendszerű növény nagyon mélyre ereszti a gyökerét, egy-egy tő különösen sok magot hoz, és nagy távolságokra szórja szét őket. A parlagfűhöz és a többi veszélyes gyomnövényhez hasonlóan további szaporulatának megakadályozása - azaz a növények virágzás előtti megsemmisítése vagy legalább lekaszálása - az elsődleges feladat.  A növények vegyszeres gyomirtása csak kihajtástól nyár elejéig lehetséges, amíg a levelek bőrszövete még nem keményedett meg. Ezután a kemény levelek külső szövetein már nem juthat át a hatóanyag, a gyomirtó szerek legfeljebb levélperzselést okoznak, a növény töve és gyökere azonban újra kihajt. Védekezni tehát a kihajtáshoz közeli időszakban lehet hatásosan. Ehhez a boltokban megvásárolható glifozát-izopropilamin só tartalmú szerek (Glialka 480 Plus, Roundup 480) kétszázalékos oldatát, és hozzá hatásfokozóként keverve (a rovarölő hatású lemosó permetszerként használt) Agrol Plussz egy-másfél százalékos oldatát kell alkalmazni. A permetlé hatásosabb, ha van benne tapadásfokozó (Nonit 1 ezrelékes oldata). A permetlét csak a gyomnövényre juttassuk ki, réssugaras szórófejjel, úgy, hogy a kultúrnövényre ne kerüljön belőle. Fontos az is, hogy a lepermetezett növényre ne lépjünk rá, ne mozgassuk, mert az már csökkentheti a hatóanyagok felszívódását. A korán, nyár elejéig kijuttatott gyomirtó szer még lejut a mélyre hatoló gyökerekbe, ezért hathatósan irtja e felettébb agresszív gyomokat is. A talajban lévő magokból azonban újra megjelenhetnek a gyomnövények, amelyeket zsenge korukban még kapálással, illetve gyomfojtó kultúrák telepítésével el lehet távolítani. Mivel a selyemkóró nagy mennyiségben hozza és nagy távolságra szórja szét a magjait, hatékony védekezés csak körzetenként összehangolt munkával lehetséges.  Ehhez érdemes a helyi önkormányzatok segítségét is kérni.

Tóth-Máté Adorján, Cegléd
A kukoricabogár károsítása ellen jelenleg csak nagyüzemi termesztésben, növényvédő szakemberek által felhasználható, nagyon erős, mérgező hatású talajfertőtlenítő szerekkel, valamint a kártevő rajzásakor hatékony rovarölő permetezéssel lehet eredményesen védekezni. Házikertben ilyen szereknek a használata nagyobb veszélyt rejtene, mint maga a kártétel.  Itt csak a gyakori talajforgatást lehet ajánlani a kártevő tojásainak elpusztítására. Az országosan gondot okozó károsítás megfékezésére azonban, környezetbarát védekezésként, tudomásunk szerint már folynak kísérletek a kártevők hatékony csapdázásának kidolgozására.

Sipos Endréné, Nagyszekeres
Általában a sötét, feketére érett padlizsánt jó eltenni. A megmosott terméseket nyitott ajtajú sütőben puhára megsütjük. A termés fekete héját kézzel vagy fakéssel (nem fémkéssel, mert akkor a terméshús megsötétedik) lehúzzuk, s a lágy padlizsánhúst üvegtálban szétnyomkodjuk. Ezután megpárolt hagymával, fokhagymával, sóval, borssal ízesítve üvegekbe töltjük. Vegyszerek nélkül tehetjük el a befőttet, ha a tartósítószert a két celofánréteg közé tesszük. Ezután a lezárt üvegeket harminc percig vízfürdőben gőzöljük. Kihűlés után a gőzölést megismételjük. A befőttet fogyasztásig hűvös, száraz helyen tároljuk.

Ezek is érdekelhetnek