Cukor helyett alma

- A gyümölcsre vigyázunk, óvatosan szedjük le a fáról, ha pedig leesik, akkor felvesszük - okította az egyik óvónő az ágaskodó apróságot, aki azon szorgoskodott, hogy leszakítsa a kiszemelt, jól megtermett almát. A sikerélmény nem maradt el, nem pottyant le a gyümölcs a fűbe, vándorolt a többi után a csöpp tarisznyába. És csak telt, telt a pöttöm emberkék hátizsákja a gyümölccsel.

Házunk tájaPintér Csilla2005. 11. 04. péntek2005. 11. 04.
Cukor helyett alma

Aki nehezen birkózott meg a feladattal, annak segített Bakos István nyugdíjas mezőgazdasági gépész, a negyedhektáros érdi almáskert tulajdonosa: - A gallyat megfogva az almát vagy a körtét nem húzzuk, hanem fölfelé mozgatjuk, és az szépen letörik - mutatta egy copfos kislánynak, miként lehet levenni a termést a fáról, hogy az ág se, a gyümölcs se sérüljön, és a kocsány is rajta maradjon az almán. Miután a kicsik sorra meggusztálták és végigkóstolták az Idared, a Mutsu, a Jonagold, a Golden, a Gloster fajtákat, abból szedtek, amelyik a legjobban ízlett.
Az újpesti óvodások egy része a Bagoly utcai kertben csodálkozott rá, hogy az alma nem a piacon, hanem a fán terem. A nagy "felfedezés" izgalmában mégis jóval kisebb kárt okoztak, mint azok a felnőttek, akik még nem láttak szedőtarisznyát. Sokan azzal sincsenek tisztában, hogy kocsánnyal kell levenni az almát, aztán ládába vagy kosárba rakni, hogy ne törődjön. Az ép, egészséges almát akár egy évig is el lehet tartani; igaz, hűtés nélkül kicsit megváltozik az íze. Mindenesetre a kertbe látogató óvodások elmondhatják, láttak terméstől roskadozó almafát, tudják, hogyan kell viselkedni az almáskertben, és ha szükséges, szüleiket is megtanítják az almaszedés fortélyaira. Talán azt is elérik, hogy mindig lesz alma otthon az asztalon. De hogyan került a negyven apróság az almásba? Óvónőik arra törekednek, hogy a környezeti nevelés keretében a kicsik megismerjenek olyan munkafolyamatokat, amelyek végtermékeivel naponta találkoznak. Gyúrtak már tésztát, és mustot is készítettek egy háznál. Az alma egy részéből pedig pitét sütnek az oviban: a játékosan elvégzett munka közben ügyesednek, életrevalóak lesznek a gyerekek. A kerttulajdonos könnyen ráállt a kis látogatók fogadására, hiszen amúgy is meghirdette a "szedd magad" akciót, miután a hűtőtárolóját csurig töltötte almával.  Mivel sok fiatal anyuka is szedegetett hét közben, a gazdának feltűnt, hogy nem csupán a kiváló minőségű almáért járnak vissza. Mikor rákérdezett, kiderült, hogy mindennap más szülő visz almát az óvodába. Bakos Istvánt a beszélgetések óta foglalkoztatja a gondolat: miért ne lehetne óvoda- és iskolaalma-akciót indítani? Ha a kicsik egészséges almát rágcsálnak, talán kevesebb csokoládét, cukorkát, nyalánkságot fogyasztanak majd. Nem beszélve arról, hogy tíz deka csoki áráért körülbelül egy kiló gyümölcsöt lehet kapni. Ha minden óvodás és iskolás naponta legalább egy almát enne, rászoknának a gyümölcsfogyasztásra, és a termelők sem küzdenének értékesítési gondokkal.
A nyugdíjas férfi azt a mennyiséget, amit nem tud elhelyezni a hűtőtárolójában, gyermekotthonokba juttatja el évek óta, olyan vidékekre, ahol kevés alma terem. Ha sikerül megszerveznie az iskolaalma-akciót a lakóhelye környékén, akkor nemcsak a gusztusos alma, a termelő személye is biztosíték lesz rá, hogy egészséges, kifogástalan minőségű portékát kapnak a gyerekek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek