Kukasirató

Nagyanyám gyakran mondogatta: csókot, virágot és könyvet lopni nem bűn. Ez nekem tetszett, bár hosszas fejtörést okozott, hogyan lehet csókot lopni úgy, hogy az illetőnek ne tűnjék fel, továbbá hogy vajon mi a könyv- és viráglopásról a rendőrség véleménye. Később kezdett csak érdekelni, hogy vajon mit, honnan és miért lopnak el. Pár esztendeje például komplett víkendházakat loptak el Csobánka külsőről.

Házunk tájaTörök Monika2005. 11. 18. péntek2005. 11. 18.
Kukasirató

Tehát általában olyasmit lopnak, amire nagyon vágynak, másnak van, viszont nekik másképp nem volna, csak úgy, ha elveszik mástól. Teljesen meglepett, amikor egy októberi éjszakán ellopták a kukánkat a ház elől. Milyen ember az, aki kukát lop? Ráadásul repedt is volt már szegénykém, de úgy a szívünkhöz nőtt... Rossz ember nem lehet a tolvaj, hiszen nem az autónkat lopta el, nem is a kutyát, még csak a kerítéshez se nyúlt hozzá, pedig az is elég repedt. Nem, neki konkrétan a kuka kellett.
Aztán rájöttem, miért. Nyilván, hogy ne szemetelje tele a várost. Most megy, át Szentendrén, hóna alatt szeretett kukánkkal, és ahol szemetet lel, azt felszedi, és a kukánkba gyűjti. Aki látja, mondja meg neki, hogy nem haragszom, bár kicsit üresnek érzem a házat megszokott kukánk nélkül. Azt is adja át neki, hogy mifelénk a szemétszállítás keddenként szokásos, ha már nagyon nehéznek érzi az addigra jól telerakott kukánkat, tegye csak le a kapu elé, ahonnan elvitte, rajta van a matrica, biztosan nem bánnak vele mostohán a kukások. Egyébként továbbra sem értem: vajon miért épp ezt a szerencsétlen, repedt, koszos kukát vitte el, miért nem a szomszéd ház elől azt a guruló, zöld és tiszta csodát, vagy onnan szemből a vadiújat?

Ezek is érdekelhetnek