Nem koszos a malac

Különféle baktériumok, leggyakrabban staphylococcusok okozzák a malacok kenőcsös bőrgyulladását. Ezek a mikroszervezetek ott tenyésznek a sertés bőrén, és akkor lépnek támadásba, ha gyengül az állat ellenálló képessége. Újabb kutatások szerint ebben legalább ekkora a szerepe bizonyos zsírsavak hiányának, amelyeket a szervezet nem tud előállítani, következésképpen a takarmánnyal kell felvennie őket.

Házunk tájaDr. Böő István2005. 11. 11. péntek2005. 11. 11.
Nem koszos a malac

Nélkülözhetetlenek, mert nemcsak energiaforrásként szolgálnak, hanem a bőr anyagcseréjét, tehát annak állapotát is befolyásolják. Hiányuk ugyanolyan következményekkel jár, mint a vitaminok hiánya: megsínyli a bőr, és fokozottan érzékennyé válik a baktériumok és gombák okozta fertőzésekre.
A betegség a pár napos, még inkább az egy-négy hetes malacok közt a leggyakoribb, ritkábban hathetes korukban is észlelhetjük. Minden évszakban előfordulhat, de ősszel és télen különösen gyakori, főként, ha egyidejűleg hajlamosító körülmények is vannak. A zsúfolt tartás, az erősen szennyezett padozat, a nedves alomanyag, vagyis a rossz kutricahigiénia, a bőrsérülések, a külső élősködők jelenléte, a vas- és A-vitamin-hiány elősegíti a fertőzés kialakulását.
Mik a betegség tünetei? A malacok fültövén, a szemek környékén, a túrókarima és a pofa tájékán a bőr foltokban kipirul, piros udvarral körülvett, lencsényi nagyságú, nedvedző részeket látunk rajta. A has egész felületét, egy-két nap múlva az egész testet sárgásbarna, bűzös, tapadó, kenőcsös bevonat borítja, amely később pörkös, varas jelleget ölt és a bőr ráncosodik. Olyan a malac, mintha igencsak koszos lenne.
A betegség megelőzésében fontos a jó tartási higiénia. Ha a malac nem elletőrácson vagy battérián van, naponta kapjon friss, tiszta, penészmentes, száraz alomszalmát. Gondoskodni kell a malacok megfelelő vasellátásáról. Ha nem kocatápot, hanem gazdasági abrakot etetünk, a vemhesség utolsó hónapjában napi két-három evőkanál sertészsír vagy napraforgó-olaj takarmányba keverése előnyös lehet.
Sajnos a betegséget az esetek többségében késve jelentik az állatorvosnak, mert úgy gondolják, hogy a fülek, a farok és a pofa kisebesedése a malacok harapdálásának, veszekedésének a következménye, pedig a betegség kezelése csak a kezdeti szakaszában sikeres. Sokan malachimlőnek vagy rühösségnek vélik, noha a kenőcsös bőrgyulladáskor a bőr nem viszket. Jelentkezésekor feltétlenül állatorvosi beavatkozásra van szükség. Az ezt kísérő folyadékpótlás, a malac bőrének enyhe gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő oldatokkal, A-vitaminos kenőccsel való lemosása, bekenése használhat, de ne várjuk meg a pörkösödési stádiumot! Jó hatású a beteg malacok bőrének naponkénti lekenése étolajjal vagy közönséges sertészsírral. A beteg malacalmok kocáinak hasa alján a bőrön, főleg a csecsbimbók környékén sok esetben barna, barnásvörös pörkök keletkeznek, ezeket is kenjük be.
A házi kezelés azonban csak az állatorvosi beavatkozás kiegészítéseként lehet hatásos. Kezelés hiányában a beteg malacok zöme négy-nyolc napon belül elpusztul, az élve maradottak pedig rosszul fejlődnek.

Ezek is érdekelhetnek