Szabad ég alatt telelnek

Több tízmilliárd forintos kár is keletkezhet abból, ha a mezőgazdasági gépeket télen nem kellő gondossággal, szakszerűtlenül tárolják. Hajdú József, a gödöllői Mezőgazdasági Gépesítési Intézet tudományos főigazgató-helyettese szerint ebben közrejátszik az is, hogy sok gazdálkodónak nincs fedett tárolója. Pedig az új, drága gépekben, eszközökben a téli nedves időjárás sokkal nagyobb kárt okozhat, mint az egykori keleti eredetű gépekben.

Házunk tájaPethes József2005. 11. 18. péntek2005. 11. 18.
Szabad ég alatt telelnek

A szakember arra hívja fel a gazdálkodók figyelmét, hogy az őszi munkák után fordítsanak időt a gépek karbantartására. A téli tárolás első lépése az alapos tisztítás, lemosás. A gépet a szabadban, napon, szélben, természetes módon kell megszárítani. Bármilyen egyszerű feladatnak tűnik is, ez az egyik legfontosabb tennivaló, hiszen a gépeken megtapadt sár, kosz alatt könnyen beindul a korrózió. A betakarítógépek belsejéből a terménymaradványokat szintén el kell távolítani, nehogy a rágcsálók befészkeljék magukat, hiszen nem kímélik az elektromos vezetékeket sem. A vetőgépekben maradt magvak is odavonzzák a rágcsálókat, így azok kirághatják a gépeket borító ponyvákat és más textil alkatrészeket.
A csaknem féléves tároláshoz a gépek felületét be kell vonni valamilyen rozsdagátló anyaggal. Különösen a munka közben talajjal érintkező eszközöket (ekevasak, tárcsák, kultivátorkapák, mélylazító kések), de más gépeket is fontos jól tapadó, vastag védőréteggel burkolni. A felületvédelemmel télidőben a gépeket megóvjuk a levegőből kicsapódó párától. A talajművelő eszközök felületére felvitt gázolaj vagy olcsó gépzsír is kellő védelmet nyújt egy-két hónapra.
Még az olyan géptartozékok szakszerű tárolásáról is gondoskodni kell, mint a gumiabroncsok. Fedett tárolókban a gépen maradhatnak, de ha lehetséges, ajánlatos zárt helyre tenni őket. Mindkét esetben helyes a köpenyek külső felületét vékonyan bekenni vagy lefújni szilikontartalmú zsírral. Úgy a gépen, mint a raktárban - a felnin - tartott gumik belső nyomását átmenetileg célszerű kisebbre, az üzemi nyomás kétharmadára beállítani.
A láncok, ékszíjak feszességén lazítani kell, így hosszabb lesz az élettartamuk, később hibásodnak meg. Az akkumulátorokat ajánlatos kiszedni a gépekből. A hűtőfolyadékot és az olajszintet érdemes ellenőrizni, és a nagyon elhasználódott olajat legkésőbb a tavaszi gépindításig tanácsos lecserélni.

Ezek is érdekelhetnek