Üzenjük

Házunk tájaVeszelszky Éva2005. 11. 04. péntek2005. 11. 04.
Üzenjük

Kapcsos János, drótposta
Az idei, rendkívül csapadékos tavasz és nyár kedvezett az almavarasodást okozó gomba erős elszaporodásának. Száraz tavaszokon kisebb jelentőségű a kórokozó fertőzése, ezért sokan elhagyják a kora tavaszi - egérfüles állapotban, közvetlen virágzás előtti és sziromhullás utáni - permetezéseket, amelyek az idei csapadékos időben megakadályozhatták volna a betegség kialakulását. A későbbi permetezések csak hosszan tartó, csapadékos, főként meleg időben szükségesek, mivel a kórokozó a tartósan nedves leveleken tapad meg. Ez részben megelőzhető metszéssel - jól átszellőző lombkorona kialakításával - és szükség esetén permetezéssel. Permetezéskor kifejezetten ajánlott az alginit és zeolittartalmú ásványi anyagok mint tapadás- és hatásfokozó szerek hozzákeverése. Ezek a levelek felületén védőbevonatot képezve gátolják a gomba megtapadását és csírázását egyaránt. Mivel a legerősebb fertőzési forrást a fertőzötten lehullott levelek képezik, amelyeken a kórokozók áttelelnek, elsődleges megelőző védekezés a lehullott levelek és beteg termések összegyűjtése és megsemmisítése. Ez történhet zárt komposztálással, mélyen a talajba ásással, illetve a fertőzött növénymaradványok gyors bomlását segítő anyagok - Bactofil baktériumkészítmény, cickafarkoldat, csalánlé, magas nitrogéntartalmú karbamid - általi kezeléssel. A korhadás folyamán ugyanis gátolt a fertőzőanyag kiszóródása.

Fábián Éva, Budapest
A kiváló tulajdonságú Ceglédi piros nyári almafajtát sajnos nem szaporítják faiskolákban, mert nincs iránta kereslet. Mivel azonban ezekből a régi fajtákból is nagyobbrészt fenntartják az anyanövényeket, amelyekről szedhetők oltóvesszők, a Ceglédi Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Kht. (2700 Cegléd, Szolnoki út 52., telefon: 06-53/ 505-380) megrendelésre vállalja bármely gyümölcsfajtából az oltványok előállítását. Megrendelés esetén két év múlva vehetők át a kész oltványok. Tóth Bertalan, Csepel. A metélőhagyma (snidling) hajtatásának legegyszerűbb módja, ha az ősszel kiásott és friss földbe átültetett töveket cserepestül kisüllyesztjük a kertbe. A cserepek közeit, majd tetejét laza komposzttal vagy vastagon szalmával takarjuk, hogy a cserepek átfagyva is könnyen felszedhetők legyenek. Az első, keményebb fagyokig hagyjuk kinn a cserepeket, hogy a fagy hatására a tövek behúzódjanak, és mély nyugalmi állapotba kerüljenek. A cserepeket továbbra is kinn hagyhatjuk, csak a felhasználás előtt három-négy héttel vigyük be fagymentes helyre, vagy behúzódás után hamarosan sötét, hideg pincében homokba vermeljük el. Nyugalomban a növényeket csak a kiszáradás ellen, mérsékelten öntözzük. A természetben több hónapos nyugalmi időszakot hajtatáskor már néhány hét után megszakíthatjuk. A töveket ilyenkor fokozatosan melegebb, világos helyre visszük, és a léghőmérséklet emelkedésével egyre nagyobb vízadagokkal öntözzük.

Terber Pál, Dunakeszi
Az ásványi zeolit élettani hatásairól a téma geológus kutatója több könyvet jelentetett meg. Közülük a Természetes zeolitok talajjavítási és növénytermesztési alkalmazása, valamint a Természetes zeolitok állattenyésztési alkalmazása című kiadványokat, amelyek a zeolit általános ismertetésén túl az ásványi anyaggal folytatott kísérleteket és eredményeket is közlik, így a kiadványok gyakorlati szakemberek számára ajánlhatók. A könyvek kaphatók, illetve postai utánvéttel megrendelhetők a Geoproduct Kft.-nél (3909 Mád, Bartók Béla u. 7-9., telefon/fax: 06-47/348-537).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek