Kár kidobni a szőlőmagot

A szőlőművelés határa ott húzódik, ahol az évi középhőmérséklet 9 Celsius-fok, a leghidegebb hónap középhőmérséklete pedig -4 Celsius-fok. Hazánk északi része ilyen éghajlatú. A szőlő gyógyító hatású és frissítő erejű gyümölcs.

Házunk tájaGyőrffy Sándor2005. 12. 02. péntek2005. 12. 02.
Kár kidobni a szőlőmagot

Héjastul fogyasztva és alaposan megrágva tisztítja a beleket, elősegíti az emésztést. A szőlőmagolaj csökkenti a vér koleszterinszintjét és enyhíti a szívpanaszokat. A szőlőcukor könnyen felvehető a szervezetünk számára, így fáradtságot, izomlázat szüntethetünk meg a szőlő vagy a must fogyasztásával. A-, B1-, B2-vitamin tartalma is jelentős, ugyanakkor C-vitaminból viszonylag kevés van benne, körülbelül annyi, mint a nyári almában. Máj- és lépbetegeknek szoktak javasolni szőlőkúrát. Napi fél liter must kiválóan alkalmas vese- és epekő elhajtására.
A must kipréselése után fennmaradó törkölyben található szőlőmagvak is értékesek. Ezt felismerve egy agrármérnök kollégám foglalkozni kezdett hasznosítási lehetőségével, és még nyáron hozott nekem kóstolót a készítményből.
Csak biztatni tudtam, mert a szőlőmagból készült olaj egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik. Többek között olyan értékes zsírsavakat tartalmaz, amelyek a legtöbb táplálékunkból hiányoznak, ráadásul legalább három évig nem avasodik meg. A bioflavonokat is tartalmazó szőlőmagkivonat bőrünket gyöngéden ápolja, fiatalon tartja, feltölti élettel. Belsőleg használva csökkenti az erek törékenységét, meggátolja a vér csomósodását.
Györke István kikísérletezett bioanyaga a pozitív töltésű szabad gyökök megkötésével fejti ki hatását a rák ellen. A hatóanyagot a ledarált szőlőmagból sajátos eljárással nyeri ki, és gyógynövények hozzáadásával fokozza hatását. Hároméves megfigyelései alapján a látás javulását, a fáradtságérzés csökkenését, a munkaképesség javulását tapasztalta.
Franciaországban és az Egyesült Államokban is nagy népszerűségnek örvend a kapszula formájában árusított szőlőmagkivonat. A különleges bioflavon fokozza a C-vitamin hatását, mivel elősegíti beépülését a sejtekbe. Ezáltal erősíti a sejtmembránt és védi a sejteket az oxidatív károsodással szemben.
A szőlőnek ezt az értékes melléktermékét célszerű hasznosítani, ezért továbbra is vizsgálni kell a hatását. Minden tekintetben meg kell felelnie ugyanis az élelmiszer-ipari előírásoknak. Név is szükséges majd a készítménynek (javaslatom: "Vita vitis szőlőmagból"). Várjuk a termelők, feldolgozók, forgalmazók és a fogyasztók véleményét, hiszen csak közösen tehetünk valamit egészségünkért.

Ezek is érdekelhetnek