Sült csontok ajándékba

A karácsony nem éppen a legmegfelelőbb időpont arra, hogy háziállatot szerezzünk be vagy ajándékozzunk. Sajnos ennek ellenére az ünnepek elmúltával évről évre rohamosan megnő a kidobott, elhagyott, menhelyre leadott állatok száma. Úgy tűnik, hogy az emberek minden komoly megfontolás nélkül szerzik be ezeket az állatokat, nem tudják, vagy nem értik, hogy a házi kedvenc tartása életük végéig tartó elkötelezettséggel jár - mondta Temesváry Kriszta, a Felelős Állatbarátok Egyesületének elnöke.

Házunk tájaPethes József2005. 12. 16. péntek2005. 12. 16.
Sült csontok ajándékba

Valóban, nagyon csábító lehet néhányunk számára, hogy egy hirtelen ötlettől indíttatva kutya- vagy cicakölyköt ajándékozzunk, de nem szabad elfelejtenünk, hogy az állattartás sok erőfeszítést, időbeli és pénzbeli ráfordítást igényel. Ha házi kedvencet akarunk, fel kell készülnünk a vele járó kötelezettségekre és arra, hogy az állat teljes élete alatt felelősséggel tartozunk iránta. Az állatok nem tudnak gondoskodni magukról, ezért nem tekinthetők árucikknek, amelyet a polcra tehetünk, amikor már az újdonság ereje enyhül.
Ha mégis úgy döntünk, hogy háziállatot vállalunk, mindig kérjük ki a háztartásban élő összes személy véleményét, és fontoljuk meg az örökbefogadás lehetőségét is. (Ha mégsem fogadunk örökbe állatot, a karácsony akkor is remek alkalom arra, hogy adományokkal, ajándékokkal támogassuk a menhelyeket.)
Ha már van házi kedvencünk, róla se feledkezzünk meg az ünnepek közeledtével! Ilyenkor, télen a bundája több törődést igényel, az étrendjét szintén a hűvösebb időhöz kell igazítani. Azoknak az állatoknak, amelyek sok időt töltenek a kertben, télen a hideg időjárás miatt megnő az energiaigényük, ezért energiában gazdag eledelt kell nekik adnunk. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a hidegben az ivóvizes tál befagyhat, ezért naponta többször fel kell töltenünk, lehetőleg langyos vízzel.
Karácsonykor meglephetjük kedvenceinket finom ételekkel, melyek ajándékul is szolgálhatnak számukra.
Ilyen például a fokhagymás, marhahúsos keksz, melynek receptje a következő:
2 bögre rozs- vagy finomlisztet, 1 bögre kukoricadarát, 1 bögre búzacsírát, 2 marhahúsleves-kockát és negyed teáskanál fokhagyma-granulátumot keverjünk össze egy tálban. Adjunk hozzá egy egész tojást, egy teáskanál étolajat és 1 bögre forró vizet. Gyúrjuk össze, és nyújtsuk ujjnyi vastagra. Szaggassuk ki csont vagy bármilyen más alakúra. A kiszaggatott kekszeket 140 fokon süssük körülbelül két órát, amíg száraz és kemény nem lesz. Hagyjuk állni egy napig, amíg alaposan kiszárad. (10-14 darab telik ki belőle.)
A bolhátlanító kutyakeksz sörélesztőt is tartalmaz (a népi gyógymód szerint ez remek bolhátlanító szer):
Hozzávalók: 1 bögre liszt, negyed zacskó élesztő, negyed bögre sörélesztő, 1 teáskanál só, 1-2 teáskanál étolaj (állagtól függően), 1 gerezd fokhagyma felaprítva, fél bögre húsleves plusz 2-3 evőkanálnyi a tetejére.
Előmelegítjük a sütőt kétszáz fokra, a tepsit kibéleljük sütőpapírral. Az összetevőket gyúrjuk jól össze kilisztezett deszkán. Nyújtsuk két-három centiméter vastagra, szaggassuk ki, és süssük tíz percig. Fordítsuk meg a tepsit, kenjük meg a tetejét a maradék húslevessel, és süssük még tíz percig. Hagyjuk a sütőben kihűlni.

Ezek is érdekelhetnek